vrijdag 13 maart 2020

Blaaswier


Wij nemen op onze strandwandelingen vaak wat mee l.v.t. (leuk voor thuis). Meestal zijn dat schelpen of sepia, vooral voor decoratieve doeleinden thuis of in de tuin. Van sommige zaken zoals dit blaaswier op het Noordzeestrand van de Brouwersdam bij Ouddorp maken wij alleen een foto. Hoe nuttig het ook is, in onze vijvers zal het niet gedijen.


Blaaswier (Fucus vesiculosus L.) is een bruinwiersoort. Het groeit aan de noordelijke kusten van de Atlantische en Stille Oceaan evenals in de Noordzee en Oostzee. De soort komt regelmatig voor in kelpwouden. Het wier bezit luchtblazen die als drijforgaan dienstdoen.

Blaaswier filtert het jodium uit het zeewater. Hierdoor werd blaaswier vroeger veel gezocht als belangrijkste bron voor jodium. Deze ontdekking uit 1811 leidde tot de behandeling van verschillende soorten struma. Tegenwoordig is blaaswier teveel besmet met zware metalen om te eten, dit is dan vooral in gebieden met zware industrie, zoals de kusten van Japan en de VS. In deze gebieden moet het eten van zeewieren worden ontraden. Een groot probleem, vooral voor Japan welke een kwart van zijn groenten uit zee haalt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver