vrijdag 21 februari 2020

Beulake, meivakantie


Deze korte vakantie in 2013 voeren wij met onze boot twee maal over de Beulaker wijde.

Beulake was een dorp dat bestond van ca. 1360 tot 1776 in de kop van Overijssel, ongeveer ten noordoosten van Sint Jansklooster en ten noordwesten van Ronduite. Het dorp is verdronken, in wat nu de Beulakerwijde heet, door stormvloeden in 1775 en 1776. Twee jaar achter elkaar braken de dijken van de Zuiderzee door. Door de lokaal te ver doorgevoerde turfwinning kreeg het water de kans om het dorp geheel te overspoelen. Sinds 2014 herinnert een kunstwerk van Alphons ter Avest aan de locatie van de ramp. Het gaat om een kerktorenvormig kunstwerk dat uitsteekt boven het water, dat de locatie in de Beulakerwijde markeert waar het dorp zich exact bevonden moet hebben.

3-5-2013 Samen meivakantie met onze boot, ons logboek.

Eindelijk is het zover. We zijn gaan varen. Ik had uit het werk Chinees meegenomen, dat we thuis met onze 2 kinderen hebben opgegeten en na het eten zijn we met de auto naar de haven gereden.
Alles op zijn plek. Koelwater bijvullen, starten en naar het watervulpunt in onze thuishaven gevaren. Voor 50 cent 2 volle jerrycans met water en ook de watertank bijgevuld. Vervolgens zijn wij naar Zwartsluis gevaren. Rond 9 uur waren wij er. Radio aan, want Cambuur kan kampioen worden en dat gebeurde ook uit bij Excelsior! Daarna genoten wij lekker in de nieuw gebouwde zithoek van onze boot van een biertje!

4-5-2013

Vanmorgen lekker uitgeslapen. We waren ongeveer kwart voor 9 van bed. Eerst hond uitlaten en daarbij de nieuwe dingen in Zwartsluis bekeken, zoals het Frion-gebouw en toen boodschappen.
Plutos gehaald bij de nieuwe Mitra en supermarktspullen van de Coop, die de vorige keer nog een C1000 was. Heerlijk ontbeten met harde bolletjes. Rond kwart over 11 zijn wij vertrokken naar de sluis richting Steenwijk. De goede kant stond open. Wij konden er dus direct invaren. Na de brug bij Blauwe hand, direct bij het Vrijheidsbeeld gingen wij de Beulakerwijde op, lekker klotsen. Door de Walengracht langs Jonen en Muggebeet, door de Wetering en nu liggen wij aan de Heuvengracht in de Weerribben. Mooie *spultsjes en ooievaarsnesten zijn te zien onderweg. Nou een bakje thee, het is wel mooi weer, maar wel een koude wind.
De zon ging prachtig onder vanavond aan de Heuvengracht. En terwijl wij de vaart in kijken vaart daar op zijn gemak nog een muskusrat voorbij.



*oude boerderijtjes

5-5-2013

Weer vroeg opgestaan vanmorgen en na een lekker ontbijtje, ben je dan ook weer vroeg op de rit. Voor ’t middaguur alweer een ander plekje, vlak voor Steenwijk. Even lekker in de zon op de kant, hielden we vol tot 4 uur, daarna werd het te koud. Rond 6 uur aan de macaroni en toen was het ook heerlijk warm binnen. Na het eten een eind met de hond gelopen, helaas heen en weer lopen, want een rondje zit er hier niet in. Maar wel lekker. Toen gingen wij op zoek naar de juiste ontvanger voor ‘t voetbal, dat had nog heel wat voeten in aarde, eerst wel beeld, maar geen geluid, dus nog maar weer zenders zoeken. Wij keken met een digitenne dongel op onze laptop. Pas na ongeveer een half uur hadden wij goede ontvangst en toen hebben wij heerlijk voetbal gekeken tot een uur of 9. Zwolle blijft in de eredivisie, Ajax is landskampioen, Feyenoord derde.

6-5-2013

Voor de verandering waren wij vanmorgen weer om 8 uur wakker. Iets na elven gisteravond na onze dochter en zoon thuis te hebben gesproken, die al thuis waren van het festival, vielen wij als een blok in slaap. Op ons gemak ontbeten, toen op naar Steenwijk. Daar hebben wij de pot geleegd en heerlijk gedoucht.  De deur wilde er niet op slot, dus daar de dweilstok maar onder geklemd.
Vervolgens even boodschappen gedaan bij C1000 en Lidl, nog een kwartiertje geïnternet en weer verder. Door het kanaal langs Giethoorn. Bij de 2e brug 3 kwartier pauze, krantje lezen, hond uitlaten en even lunchen. Even na enen lekker weer verder, over de Beulakerwijde via Belt-Schutsloot  naar de sluis. Wij hadden zin in een ijsje, maar op en langs het water is in mei geen ijs te krijgen hier. Voor drie uur waren wij in het haventje bij Genemuiden. Lekker in dit warme weer in t-shirt en korte broek buiten zitten met een blikje bier. De kinderen weer even gebeld. Stipt 6 uur jawel de gebakken Hollandse aardappelschotel met bloemkool en schnitzel, yoghurt na, heerlijk. Tussen 7 en 8 was de huldiging van Cambuur op de radio en nu gaan wij rummycuppen!

7-5-2013

Vanmorgen weer klokslag 8 uur. Tja, dan moet je er maar uit, het is licht en met die zon wordt je maar warm en plakkerig, maar het lag oh zo lekker. Dan een stevig ontbijt met gekookt ei erbij. Tja en dan vaar je rond 10 uur alweer en ben je rond 12 uur alweer in de thuishaven. Kwamen wij tante Roeltsje ook nog tegen in de kano…. Hoe is het mogelijk?

Maar we zijn weer heerlijk een paar dagen weggeweest. De motor deed het weer prima. Genoten!

12-5-2013

Laatste dag van mijn weekje vakantie. Mijn lief is al weer 2 dagen aan het werk. Het is vandaag regenachtig weer, maar ik heb net wel even een mooi nieuw deurtje uit een stuk bij de achterhut gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver