vrijdag 6 maart 2020

Nieuw-Haamstede, vuurtoren

Ook de vierde vakantiedag in Renesse begon 27 februari weer als de derde en de tweede, maar wel met aanmerkelijk slechter weer: geen wind, maar een constante regen. Wij besloten deze ochtend na ons ontbijt de hond uit te laten op het strand voorbij de vuurtoren in Nieuw-Haamstede. Een prachtige toren, maar helaas voor ons. Hij stond in de steigers.
De Wester-Schouwen of Westerlichttoren is ontworpen door Leendert Valk en gebouwd tussen 1837 en 1840. Met 50 meter hoogte en een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau, is dit een van de hoogste vuurtorens van Nederland.
De basis van de toren zijn ongeveer 2,5 meter dikke muren, die naar boven toe steeds dunner worden. Hij is beschilderd met een rode en een witte band die in een spiraal omhoog lopen. Bemand is deze toren niet meer. Het radarbeeld wordt doorgestuurd naar de Kustwachtpost op het Westhoofd. De vuurtoren is niet toegankelijk voor publiek.
In 1979 is het oude lichthuis vervangen door een nieuw exemplaar die een radarantenne kan dragen. Het oude lichthuis is tegenwoordig in gebruik als kantoortje van de havenmeester in Burghsluis.
De verlichting gaat automatisch aan en uit door middel van een lichtsensor. Aan het karakter van het licht (group flash 2+1) herkent de zeeman de vuurtoren. Het lenzenstelsel, dat voor het karakter zorgt, werd in 1953 geïnstalleerd. De lichtbron was eerst een gloeilamp van 4200 watt, nu een gasontladingslamp van 2000 watt.
Deze vuurtoren is vooral ook bekend door het feit dat graficus Oxenaar zijn beeltenis heeft gebruikt op het bankbiljet van 250 gulden, dat daardoor bekend werd als "de vuurtoren".
De vuurtoren heeft niet lang de aandacht van ons beiden gehad, door de regen gingen wij de duinen over en maakten met onze hond, de dagelijkse strandwandeling. Ook hier zagen wij weer veel moois op het strand. Ik ergerde mij in het begin wel een tijdje aan een man, die in tegenstelling tot ons zijn hond niet onder appél had. Die hond zwierf steeds bij onze hond en noodgedwongen liep deze man daarom maar dezelfde route als wij. Gelukkig verdween hij weer eerder van het Zeeuwse strand dan wij.

De middag zouden wij nog even Scharendijke en Brouwershaven gaan bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver