woensdag 25 maart 2020

Hyacint

Vandaag is alweer de 8ste werkdag, dat ik thuis werk in verband met de coronacrisis. Over het algemeen zie je dan veel minder mensen natuurlijk en kom je veel minder van je plek. Overigens qua telefoontjes had ik vandaag volop contact met iedereen. Mooi is wel met dit zonnige weer, dat ik lekker buiten kan lunchen en even koffie drinken en tussen de middag even de hond uit kan laten.

Daar buiten, maar ook in de tuin geniet ik van alles wat er op dit moment al groeit en bloeit. Nu op 25 maart bijvoorbeeld al een tijdje de hyacinten in allerlei kleuren, in de koude grond, of in enkele van de vele speciekuipen met planten.


De hyacint (Hyacinthus orientalis) is een bolgewas uit de aspergefamilie (Asparagaceae) net als de blauwe druifjes. De plant komt uit het oostelijke Middellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon) en soort bloeit in Nederland buiten van maart tot mei. Een enkel bloempje wordt een nagel genoemd. De bol heeft een doorsnede van 3–7 cm. De langwerpige bladeren zijn 15–35 cm lang en 1–3 cm breed. Ze groeien vanuit een bladrozet aan de voet van de plant. De centrale stengel draagt twee tot vijftig geurende bloemen en wordt 20–45 cm hoog. De bloeiperiode valt vroeg in het voorjaar.

De hyacint heeft een lange geschiedenis als siergewas. De soort werd oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld, later in Frankrijk. Nu is Nederland een belangrijk centrum van de hyacintenteelt.

Er zijn meer dan tweeduizend cultivars ontwikkeld. De kleuren variƫren: wit, blauw, geel, roze, rood en paars. Ook is de selectie er op gericht geweest het aantal bloemen per plant te verhogen van veertig tot honderd bloemen per plant.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver