vrijdag 6 maart 2020

Renesse, roodborstje

Gedurende onze vakantie eind februari 2020 genoten wij dagelijks van de aanwezigheid van roodborstjes in de tuin voor onze vakantiewoning. De hele dag pikten ze van de restjes brood, die wij voor de vogeltjes op de tuintafel hadden gegooid.



Het roodborstje (Erithacus rubecula) is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (vliegenvangers). Hij waagt zich dicht bij huizen, vooral 's winters. Verder is het een zeer talrijke broedvogel van grote tuinen, parken en bossen.

Het roodborstje is vrij gedrongen en ze hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel. De staart is roodbruin, de rug bruin en de buik lichtgekleurd. Dit vogeltje zingt het hele jaar door. Hij begint 's ochtends te zingen als het nog donker is. Bij gevaar stoot hij de kreet 'tsik' uit. Bijzonder bij de roodborst is dat ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst. Jonge vogels hebben een gespikkelde kop en borst. Het vogeltje is 14 cm lang. Tegen soortgenoten zijn zowel mannetjes als vrouwtjes heel agressief. Zowel in de zomer als in de winter verdedigen zij hun territorium fel.
Het roodborstje eet voornamelijk op de grond levende insecten (vooral kevers) en slakken, wormen en spinnen. Van de herfst tot vroeg in de lente vormen wormen, fruit en bessen een belangrijk deel van zijn dieet.

De roodborstjes die je 's winters in de tuin ziet zijn meestal afkomstig uit noordelijker gelegen gebieden. Deze komen in de herfst naar onze kant op, maar aangezien de bosterritoria dan al bezet zijn door onze inheemse roodborstjes moeten ze hun toevlucht in tuinen zoeken. De broedvogels van Nederland en Belgiƫ zijn deels trekvogels die in Spanje overwinteren en deels overwinteraars, die dan vaak ook opschuiven naar stadstuinen.

Het roodborstje broedt van april tot in juli. Hij heeft in die periode twee legsels, met ieder vijf tot zeven eieren. De eieren zijn gemiddeld 2,5 cm lang en blauw-wittig van kleur met kleine rode vlekjes.

Meer over en vanuit Renesse staat in onderstaande stukjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver