woensdag 12 april 2023

Toul, wasdag

Trektocht 2023 deel 11, 15 maart 2023 (bezocht zie tripadvisor
Vervolg van Trektocht 2023 deel 10

Tegen 20 voor een reed mijn lief Aire de Camping-Cars Toul op, onder de bomen vol roeken en kraaien door. Deze camperplaats is mooi gelegen aan de rand van de stadswallen met mooi uitzicht over de stad. De wagen neergezet en eerst maar eens met de hond hier lekker een rondje door het groen lopen.

Voorzieningen zijn prima op deze plek en het is lekker weer. Wij lopen zonder jas buiten, wel een dik vest aan. Ah een eindje verderop is een tunneltje door de omwalling, dat 's nachts dicht gaat, maar zo kom je wel sneller in de binnenstad richting wasserette.

Eerst terug en koffie drinken met een broodje.


Na de koffie zoeken wij al kuierend met Google Maps aan, grote tas was mee de wasserette op in de smalle straatjes van de binnenstad. Natuurlijk vinden wij uiteindelijk de wasserette. Even kijken hoe het werkt. Geld in de automaat, een machine vullen en wasmiddel erin en draaien maar. Simpel, alles werkt. Da's even anders dan toen in La Spezia.

Mijn lief was ondertussen aan de praat geraakt met een popi mannetje van Noord-Afrikaanse afkomst, die er met nog twee mannen voor de zaak stond. Een beetje een opscheppertje, beweerde (alles in het Frans) 41 te zijn maar er nog jong uit te zien. Hij gedraagt en pocht inderdaad als een opgeschoten puber van 17. Hij deed al 12 jaar aan kickboksen en was in Amsterdam geweest. Liet ons een zakje stuff zien en was verbaasd dat wij geen aansteker hadden, zodat hij een peuk aan kon steken. 'Vous ne fumez pas?'

Klaar met dit gepraat, we moeten tenslotte 3 kwartier wachten voor de was de droger in kan, besloten wij even een stukje te wandelen en rond te kijken. De wasserette bevindt zich bij de achterzijde van de Middeleeuwse Collégiale Saint-Gengoult kerk, waarvoor een ooievaar een nest op een schoorsteen van een huis heeft gebouwd. Wandelend komen wij aan de voorzijde van de kerk. We gaan even op het bankje voor de kerk zitten. Wij hebben onze hond mee. Mijn lief zegt: 'ik wil wel even binnen kijken'. 'Is goed' zeg ik. Daarna ben ik ook even naar binnen geweest, mooie kerk met mooie Gotische glas in lood ramen.


Wij dwalen verder en uiteindelijk komen wij met een grote omweg weer bij de wasserette. De mannetjes zijn er nog. Wij gaan even binnen wachten, tot onze was over een paar minuten klaar is.
Er komt een groen-witte auto van de gendarme. Twee van de mannen lopen weg, het mannetje dat met ons stond te praten, praat nu met de agenten in de auto en wordt even later meegenomen....

Onze was is klaar. Ik doe het in de droger, na 15 minuten nog een paar rondjes, de was is droog en wij wandelen weer terug naar de camper. De camperplaats stond inmiddels helemaal vol. Wij gaan lekker een Frans biertje drinken.


's Avonds nog een lekkere avondwandeling gemaakt weer even over de stadswallen enlangs o.a. de jachthaven aan het Marne-Rijnkanaal, dat in deze stad een verbinding heeft met de Moezel. Terug in de camper een rosé.

Morgen rijden wij de Vogezen in.

Wordt vervolgd in Trektocht 2023 deel 12, 16 maart 2023 (bezocht zie tripadvisor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver