vrijdag 15 maart 2019

Amsterdam, Rijksmuseum

We zijn inmiddels al behoorlijk belegen, maar allebei waren wij nog nooit naar het Rijksmuseum in Amsterdam geweest. In februari konden wij gratis, omdat wij van een vriendin van mijn vrouw passen hadden gekregen waar mee wij gratis naar binnen konden. Het moest dus maar eens wezen.

Wij besloten op een mooie zaterdag in februari maar eens ouderwets met de trein te gaan. Het was druk op het perron in Zwolle, er stonden zelfs mensen met lege rolkoffers. Oh de Huishoudbeurs in de RAI is ook op dit moment. Wij hadden een plekje op het balkon van de trein, die verder vol was. Het was eigenlijk best gezellig. Wij raakten zelfs aan de praat met de vrouwen met de rolkoffers. Ze waren best leuk en gezellig, de dochter van de twee was zwanger en zij repte ook over de Negen Maanden Beurs, die maar een weekje duurt en vandaag voor het laatst was.

Overigens in Almere Centrum liep de trein alweer grotendeels leeg. De RAI-gangers stapten massaal over op de sprinter richting station Amsterdam RAI. Wij reden nu op een fijne zitplek verder richting Amsterdam Zuid. Daar aangekomen zouden wij de metro naar de Vijzelgracht nemen, de nieuwe Noord-Zuidlijn.

Daar aangekomen, verder niet echt opgelet en de metro richting centrum genomen, Vijzelgracht is immers in het centrum. Niet echt slim. Deze metro ging naar station Centraal en kwam niet langs de Vijzelgracht. Maakt niet uit. Op Amsterdam Centraal ging de overstap op de Noord-Zuidlijn heel vlot en even later waren wij alsnog op de Vijzelgracht. Zonnetje en in een paar minuten kuierden wij naar het grote Rijksmuseum.




Druk daar.Wij hadden geen reservering gemaakt voor de tentoonstelling Alles van Rembrandt die ook liep. Reserveren deden wij daar ook niet meer. De gewone collectie biedt al meer dan genoeg. Misschien is dit een heel algemeen oordeel, maar de Eregalerij en alles van de Gouden Eeuw vonden wij toch het allermooiste, hoewel de verdiepingen met wat 'nieuwere' kunst ook beslist de moeite waren. Sommige stukken in de zaal van de 19e eeuw vond ik wat minder mooi uitgelicht, maar misschien kwam dat door de lichtval op dat moment.



De Nachtwacht van Rembrandt sla je natuurlijk niet over

Maar ook de schilderijen van Jan Steen, zoals hier het Sint Nicolaasfeest zijn fascinerend

Na anderhalf uur kijken treedt er bij ons beiden wel wat verzadiging op. Wij gaan naar het centrum. Lekker wandelend. Op het Rembrandtplein vonden wij het wel tijd voor een lekkere lunch. Die haalden wij bij een zaak waar wij vaak terugkomen in Amsterdam Coco's Outback. Het was (en dat in februari!) terrasjesweer. Wij hebben hier toch wel even gezeten, koffie / burrito / een biertje en weer verder slenteren, via een omweggetje door China Town naar Centraal Station en met de sprinter weer naar Zwolle.

Vanuit de trein spotten wij langs het spoor bij de Oostvaardersplassen edelherten en tussen Lelystad en Dronten reeën op een akker. Een leuke ontspannen zaterdag!

Meer over en vanuit Amsterdam staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver