woensdag 19 september 2018

Buxusen in onze speciekuipen

Iets wat ons inspireerde in de vakantie waren de planten in speciekuipen bij een kroeg in het Antwerpse havengebied. Ze waren er ook nog mooi gestapeld. Wij hebben al een aantal speciekuipen in gebruik voor onze vijvers, maar om in wat kalere hoeken van onze tuin wat meer groen aan te brengen hebben wij nu ook voor dit nieuwe doel wat speciekuipen aangeschaft en gevuld met modder en planten.

Als wij een nieuw stukje tuin in gebruik nemen of aanleggen, komen naast andere planten ook al gauw wat buxussen in. De buxus is gelijk en altijd mooi groen en zij kosten bijna niets. Vaak een euro per stuk of nog minder voor de kleinere exemplaren. En overleven een paar niet, dan is dat een mooie reden, om weer eens wat anders er in te zetten, of hetzelfde.

De buxus, je ziet ze in bijna iedere tuin, groot, klein, sjiek, alledaags, als heg, in mooie vormen geknipt, of gewoon als struikje.

De buxus, de spijkerbroek onder de tuinplanten.

Buxus is een geslacht uit de buxusfamilie (Buxaceae). De planten kunnen makkelijk gesnoeid worden en of zeer laag gehouden worden (in formele tuinen bijvoorbeeld), of juist hoog opgroeien en in een bijzondere vorm gesnoeid worden.`Buxus sempervirens, de meest gebruikte soort, komt in Europa en Turkije in het wild voor. De buxus heeft een voorkeur voor een licht beschaduwde plaats met voldoende bodemvochtigheid. Hitte wordt in het algemeen slecht getolereerd. Buxus is een kalkminnende plant, maar nog belangrijker is een luchtige bodem.

1,5 jaar later 23-3-2020


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver