vrijdag 14 februari 2020

Inspecteur Wallander

14 februari 2020

Vorige maand heb ik voor een ramsjprijs bij het Kruidvat de thriller Moordenaar zonder gezicht gekocht over inspecteur Kurt Wallander geschreven door de Zweedse schrijver Henning Mankell.
Het is het eerste deel van de serie en deze week had ik dit boek uit.Over Wallander zijn ook films en een tv-serie zijn gemaakt. Films of serie heb ik nooit gezien trouwens.

Kurt Wallander is gescheiden heeft een dochter en woont en werkt in het Zuid-Zweedse stadje Ystad. Het is een 40-ger worstelend met de naweeën van zijn scheiding de relatie met zijn dochter en de relatie met zijn dementerende vader, een voormalig kunstschilder die nog steeds elke keer min of meer het zelfde schilderij maakt en die alleen woont.  Wallander onderzoekt een in januari 1990 gepleegde dubbele moord op een ouder boerenechtpaar. Een moord die de politie van Ystad omschrijft als een menselijk slachthuis. Hij ontdekt dat er politiek-maatschappelijk gevoelige kanten aan de zaak zitten. Omdat er vermoedens leven dat buitenlandse vluchtelingen bij de moord betrokken zijn, probeert Wallander zijn onderzoek angstvallig buiten de publiciteit te houden. Tevergeefs. Vanaf dat moment beginnen tegenstanders van de Zweedse asielpolitiek het onderzoek op hoog niveau te manipuleren en er wordt nog een moord gepleegd…

In dit boek uit het begin van de 90-er jaren speelt het vluchtelingenvraagstuk al een belangrijke rol.
Ik heb terwijl ik op dit moment ook een cursusje Zweeds on-line volg, in verband met mijn vakantieplannen later dit jaar, maar vooral voor de leuk, dit boek met veel plezier gelezen.


In het verleden heb ik al eens een later deel uit deze serie boeken gelezen.

De Vijfde Vrouw, geschreven in 1996, het 6e deel. Terug van een reis naar Rome met zijn vader (in het eerste deel was de beste man in verwarde toestand al eens ’s nachts aan een voetreis Italië begonnen) naar valt Kurt Wallander in de dagelijkse routine van autodiefstallen en inbraken. Totdat ene Holger Eriksson dood wordt aangetroffen, gespiest op negen bamboepalen. Nog twee andere gruwelijke moorden volgen. De moorden zijn zorgvuldig voorbereid en zijn geënsceneerd als openbare executies. De dader lijkt een boodschap te willen uitdragen.

In april 2020 heb ik het deel gelezen, dat voor De vijfde vrouw komt gelezen:
Zomer 1994, de heetste zomer van de eeuw. De Zweden zitten aan hun televisie gekluisterd voor de wereldkampioenschappen voetbal. Zo niet inspecteur Kurt Wallander, hij houdt ook niet van voetbal. Terwijl hij verlangend uitkijkt naar een rustige zomervakantie, slaat in het idyllische Zuid-Zweedse landschap een landbouwer alarm. In zijn bloeiende koolzaadakker heeft zich al enkele dagen een meisje verstopt dat zich niet laat wegjagen. Als Wallander poolshoogte komt nemen en tussen het koolzaad op haar afloopt, schieten opeens overal vlammen op. In en om Ystad, Malmö en Helsingborg vinden een serie absurd wrede moorden plaats, wat heeft Geronimo hier mee te maken? Kurt Wallander maakt plannen om met zijn dementerende vader eindelijk die reis naar Rome in het najaar te maken, zie de Vijfde Vrouw.


In januari 2021 heb ik het 8ste deel gelezen, De  blinde muur. Kurt Wallander komt tegenover een nieuw soort criminaliteit te staan: computermisdaad op internationale schaal. In dit deel uit 1998 loopt Wallander tegen de 50, heeft suikerziekte, zijn vader is inmiddels overleden en de relatie met Baiba is inmiddels een jaar voorbij en tijdens dit verhaal ontstaat tussen Wallander en zijn collega Martinsson een conflict. De blinde muur begint met een dode man bij een bankautomaat en de moord op een taxichauffeur. Een verband tussen de twee sterfgevallen lijkt er niet te zijn, maar tijdens het onderzoek ontstaat het idee dat de sleutel te vinden is in geheime informatie die zich in de computer van een ict-consulent bevindt. Wallander schakelt een hacker in om de informatie te ontgrendelen.

De Kurt Wallander reeks
Moordenaar zonder gezicht (1997), Mördare utan ansikte (1991) -> gelezen
Honden van Riga (1998), Hundarna i Riga (1992)
De witte leeuwin (1999), Den vita lejoninnan (1993)
De man die glimlachte (2001), Mannen som log (1994)
Dwaalsporen (2002), Villospår (1995) -> gelezen
De vijfde vrouw (2002), Den femte kvinnan (1996) -> gelezen
Midzomermoord (1997), Steget efter (1997)
De blinde muur (2004), Brandvägg (1998) -> gelezen
De jonge Wallander (2004), Pyramiden (1999)
De Gekwelde Man (2010), Den orolige mannen (2009)

Andere boeken van Henning Mankell, die ik heb gelezen:
Labyrint uit 2000 (mei-2020) dit boek leest zeer vlot en het verhaal was oorspronkelijk een scenario voor een tv-serie. Het boek bestaat dan ook uit 243, soms zeer korte 'scenes - paragrafen). 
Aan de Zweedse kust wordt een menselijke schedel gevonden. Wie is de dode? En waar is de rest van het lichaam?

Officier van justitie Louise Rehnström leidt het moordonderzoek. De gevonden schedel zou die van Bengt Ingemarsson zijn, de grote weldoener, die de gemeente kwam redden met zijn investeringsplannen, maar inmiddels met de ingelegde gelden verdwenen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver