zaterdag 14 september 2019

Zürich, overstap

Vakantie naar Italië, deel 17

De laatste jaren gingen wij met de vakantie meestal met onze auto. Dit jaar doen wij het anders. Wij pakken de trein naar Italië. Wij zijn alweer op de terugweg en de Zwitserse grensplaats Chiasso al gepasseerd.


Het is gaan regenen. Eigenlijk niet zo jammer hoor. Het geeft weer heel andere beelden in de bergen. In het Zwitsers kanton Ticino zien wij allerlei stroompjes de berg af storten, later in de omgeving van Brunnen zien wij de bergtoppen door het wolkendek heen steken. Ondertussen schiet de drukbezette trein al lekker op. Zo nu en dan een stop en, dan zijn wij al op het centraal station van Zürich.

Op Zürich HB kunnen wij alweer overstappen op de trein naar Bazel. Inmiddels, omdat het allemaal lekker opschiet, besluiten wij niet naar ons oorspronkelijke einddoel Mannheim te gaan, maar nog iets verder naar Keulen. Wij stapten over op de volgende trein. Dit is een hele oude, ik denk uit de jaren '60. De banken nog allemaal ouderwets tegenover elkaar opgesteld en rechte rugleuningen, maar hij brengt ons wel non-stop naar Bazel en rijdt dus lekker door. Beiden in deze trein nog even een plas gedaan, op zo'n ouderwetse trein wc, waar je het spoor en de bielzen onder je door ziet gaan.

In het donkere hoofdstation van Bazel (heel anders dan het Baderische Bahnhof station waar wij ruim een week eerder in stapten), stapten wij dan alweer over in de Intercity Express (ICE) richting Berlijn, waar wij tot Mannheim in zouden blijven. In deze trein boekten wij via Trivago even een kamer in hotel Zum Kostbaren Blut in het centrum van Keulen.

Mannheim nadert alweer. Wij zouden nu overstappen op de schilderachtige spoorlijn door het Rijndal naar Keulen. Het was ons al vaker opgevallen, maar ook nu weer, zo'n stokoud mannetje dat ruimschoots voor de trein op het station is al in de rij gaat staan, om maar op tijd te kunnen uitstappen. Ook nu weer. De trein waar wij in zitten was iets vertraagd, dus vroeg deze man in de rij, 'mag ik naar voren, ik moet overstappen en mis anders mijn aansluiting'. Dat zou niet gebeuren, want de trein die hij moest hebben, dezelfde als wij, zou van hetzelfde spoor vertrekken, na de trein waar wij nu nog inzitten. Het is na zessen 's avonds en wij stappen zo over op de laatste trein voor vandaag naar Keulen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver