donderdag 12 september 2019

Portovenere, de mooiste

Vakantie naar Italië, deel 14 maandag 5 augustus 2019

De laatste jaren gingen wij met de vakantie meestal met onze auto. Dit jaar doen wij het anders. Wij pakken de trein. Gisteren ook, heen en weer naar Pisa met de trein, maar vandaag verlaten wij La Spezia weer per boot. Wij gaan weer richting Cinque Terre, maar niet helemaal, we gaan de hele dag besteden in het stadje Portovenere. Wat mij betreft het leukste stadje in deze regio.

Na ons ontbijtje bij een zaakje op de hoek van het Piazza Guiseppe Garibaldi liepen wij weer naar de haven. Wij kochten vandaag een retourtje Porto Venere. Dit is een mooi tochtje over de baai en in de kleine zeestraat tussen baai en Ligurische zee en tegenover het eilandje Palmaria ligt dit prachtige stadje. Nadat de boot was afgemeerd, liepen wij door een mooie lange winkelstraat door het centrum.
Net als in de dorpjes van de Cinque Terre zijn hier ook allemaal van die bont geverfde kleurrijke smalle hoge huizen.

Eigenlijk hebben wij zolang wij in de schaduw konden zitten ons lekker vermaakt op de rotsen aan zee achter de San Pietro kerk bij de grotten aan zee. Het was best druk hier, maar ook lekker zitten.

Toen rond het middaguur de schaduw verdween moesten wij die maar weer eens opzoeken. Wij klimmen weer omhoog en vlak bij de San Pietro kerk is het prachtig op de rots gelegen eethuis Torre di Venere.


Lekkere pasta met zeevruchten. De bediening was erge vriendelijk, een prachtig plekje hoog boven zee aan de rand van het stadje. Maar geen biertje of wijntje erbij, want wij zaten net niet in de schaduw onder de parasol. Dus ik heb mijn hoed maar op mijn kale hoofd gedaan en wij hielden het maar bij een watertje. Lekker geluncht.


Na de lunch bezochten wij de 12e eeuwse San Pietro op de rots en genoten wij boven de kerk nog even van het prachtige uitzicht langs de kust, over zee en op Palmaria.

Er stond ook een hele grote yucca, helaas al uitgebloeid. Na rustig aan rondkijken besloten wij maar weer het iets hoger gelegen straatje achter de kade door te lopen. Tijd voor weer zo'n lekker ijsje.
Nog een kalender voor het komende jaar gekocht en toen kwamen wij onder de stadspoort door weer bij het volgende pleintje en de haven uit. Hier hebben wij nog heerlijk een paar uur gezeten. Wij keken gewoon naar alles wat er om ons heen gebeurde.

Ik ben nog heel even te water geweest. Wat fris drinken, mensen kijken en we waren getuige van een ruzie achter ons van jongens die waren opgelicht door een leeftijdsgenoot die niet bij dat groepje hoorde. Een lid van de carabinieri loste het weer op.



Na zessen was het tijd om weer naar La Spezia te varen. Niet met een rode duikboot...
... maar gewoon met de gebruikelijke bootdienst.

Toen het al donker was hebben wij ook in La Spezia nog lekker wat getafeld op een terrasje. Morgen is de laatste volle dag in La Spezia.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver