vrijdag 5 juli 2019

Kameel


In Nederland heeft een kameel twee bulten, heeft ie een bult, dan noemen wij hem in Nederland dromedaris in tegenstelling tot de Amerikanen, die het schip der woestijn met zijn ene bult ook een kameel (camel, zie ook Camel Rock) noemt.

In 2007 traden er kamelen op in Circus Solero in Assen, wij waren er getuige van op een avond in juli. Zo moeilijk is het niet om in Nederland kamelen te treffen, ook in veel dierentuinen, bijvoorbeeld in Amersfoort lopen zij rond.
kamelen in circus Solero

De kameel (Camelus ferus bactrianus) is een evenhoevig zoogdier uit de familie der kameelachtigen. De kameel verschilt van de dromedaris door het aantal bulten op de rug. De dromedaris een, de kameel twee. Vanouds kan kameel op beide soorten van het geslacht Camelus slaan. Het woord komt uit het Arabisch en men bedoelde er oorspronkelijk zelfs vooral de dromedaris mee: de tweebultige kameel wordt in de Arabische wereld niet gehouden. 

Kamelen kunnen wekenlang zonder drinken in leven blijven. Ze verliezen erg weinig water, onder andere doordat ze pas gaan zweten op het moment dat hun lichaamstemperatuur boven de 40 °C komt. De nieren zijn in staat om veel water uit de voorurine in het bloed terug te nemen. Ook kunnen ze grote uitdroging moeiteloos doorstaan. Als een kameel drinkt, drinkt hij bijzonder veel, meer dan 100 liter achter elkaar, tot 60 liter per minuut. In de bulten wordt vet opgeslagen, dat dient als energiereserve bij voedselgebrek. Als de bulten niet worden aangesproken, staan ze rechtop. Bij voedselschaarste, wanneer de kameel teert op het vet in de bult, gaan de bulten naar een kant hangen. De dikke vacht beschermt de dieren zowel tegen extreme hitte als extreme kou.

Kamelen zijn telgangers, en kunnen voor korte tijd vijfentwintig kilometer per uur rennen en dertig tot veertig kilometer per dag lopen. De eeltkussens onder de poten beschermen de kamelen tegen het hete zand.

Kamelen kunnen tot twee meter hoog worden en vijfhonderd tot zevenhonderd kilogram zwaar. Dit in tegenstelling tot de dromedaris, die lichter, maar hoger wordt. Dit is een aanpassing aan de koudere woestijnen van Centraal-Azië, waar 's winters de temperatuur behoorlijk kan dalen tot ver onder het vriespunt. 's Winters hebben de dieren een dikke vacht, die in de lente wordt geruid. Hierbij vallen grote plukken haar in één keer uit. Kamelen en dromedarissen hebben afsluitbare neusgaten. Dit heeft als voordeel dat er geen zand in kan komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver