donderdag 18 juli 2019

Wissel, dierenpark

De dwergnijlpaard heb ik gezien in Arnhem in de dierentuin, maar ik weet ook wel, dat toen onze beide kinderen nog peuters waren en op vakantie met de tent in Epe er in het dierenpark Wissel in het dorpje Wissel bij Epe ook dwergnijlpaarden waren. Die zijn er niet meer. Deze dierentuin is in 2015 gesloten.

Misschien best jammer. Wissel had een kleine dierentuin van een 2 hectare, die landschappelijk heel mooi was ingepast op een terreintje met eilandjes langs de Tongerense beek. Er werden vooral kleinere dieren gehouden. Groter dan het dwergnijlpaard en de lama kwam je er niet tegen. Toch was het vooral voor een gezin met kleine kinderen een heel leuk dierentuintje voor een paar uur vermaak.

Zo waren wij hier ook op een middag met de fiets vanaf de camping, beide peuters achterop, rondje dierentuin, speeltuin, ijsje, klaar en weer terug naar onze tent.

Dwergnijlpaard in Burgers' Dierenpark in Arnhem

Het dwergnijlpaard (Hexaprotodon liberiensis of Choeropsis liberiensis) is een van de 2 levende soorten nijlpaarden. Hij lijkt veel op een jong van het gewone nijlpaard (Hippopotamus amphibius). Deze soort heeft zijn ogen meer aan de zijkant van zijn kop. In tegenstelling tot het gewone nijlpaard heeft het dwergnijlpaard zes snijtanden in plaats van vier. Ze blijven ook langer op het land dan het gewone nijlpaard en ze zijn zwarter. Als dwergnijlpaarden hebben gepaard, komen ze onder het schuim te zitten. Dit gebeurt om de huid van het nijlpaard vochtig en soepel te houden en om niet uit te drogen. Nijlpaarden zweten een rode vloeistof, waardoor het lijkt dat het dier bloedt. Ze hebben een schouderhoogte van 80 centimeter, worden 1,4 tot 1,6 meter lang met een klein staartje en wegen 160 tot 275 kilogram. Het vrouwtje is dominant. Het dwergnijlpaard komt voor in dichte bossen en moerassen in Liberia, Sierra Leone, Ivoorkust en Zuid-Nigeria.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver