dinsdag 12 juni 2018

Nog even door 'ons' parkje met de hond

Wij waren afgelopen zondag op visite geweest naar familie in Koudum. Thuis gekomen ga je dan eerst je hond maar even uitlaten, die de hele dag binnen had gelegen. In het parkje in ons buurtje is een natuurspeelplaats met een klein strandje. Begin van de avond spelen daar geen kinderen meer, dan kan de hond mooi even verkoeling in de vijver zoeken, ondertussen zit ik op een grote kei over de vijver te staren.

Verderop zwemmen de twee nijlganzen die al een paar jaar in onze buurt wonen. Net als Turkse tortels zijn het betrekkelijke nieuwkomers in ons land, en ook deze mooie halfgans zie je steeds vaker in ons land.
achter de wilde eenden woerd, twee nijlganzen

De nijlgans (Alopochen aegyptiaca) is een eendachtige vogel. Qua grootte, lichaamslengte 63 tot 73 cm en een gewicht  van 2,5 kg zit de nijlgans tussen eenden en echte ganzen in. Het verenkleed van beide geslachten is gelijk. De nijlgans leeft voornamelijk op het land, hoewel hij goed kan zwemmen. In het broedseizoen verdedigt hij een territorium soms agressief, maar ook onderling zijn ze weinig verdraagzaam. Agressiviteit is het handelsmerk van deze ganzen. Ze passen brute kracht toe om het nest van een andere vogel in te pikken - waarvan vooral grauwe ganzen, maar ook roofvogels, kraaien, eenden en dergelijke, slachtoffer zijn - en om de kleintjes van andere eendachtigen te verdrinken. De nijlgans komt sinds 1967 in Nederland voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver