donderdag 14 juni 2018

Rijpe aardbeien


In onze tuin hebben jaren wel wat aardbeienplantjes gestaan, waar wij zo nu en dan wat aardbeien van oogstten. Vorig jaar hadden wij nog een pot hangen met aardbeien. Dit was minder succesvol. Wij hebben hier maar weinig van geoogst en de plant is beurtelings uitgedroogd en verzopen.
Ik weet niet meer wat eerst.

De grootste liefhebber van aardbeien binnen onze familie, mijn dochter, is in januari op haar zelf gaan wonen. Dus wat is leuker,n dan haar in het voorjaar aardbeienplantjes te schenken. In een pot modder gedaan, naar onze dochter gebracht en inmiddels zijn de eerste aardbeien door haar geoogst en opgegeten. Ze appte ons opgetogen onderstaande foto:


Eigenlijk is de Engelse naam van de aardbei ook goed gevonden, strawberry, want door stro onder een aardbeienbed te leggen, komt er op de aardbeien geen zand of modder.

Aardbei is een geslacht van bloeiende planten uit de rozenfamilie (Rosaceae), vooral bekend om zijn eetbare vruchten. Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Er zijn meer dan twintig soorten en van de geteelde aardbei zijn er vele honderden rassen. De aardbeienplant is een vaste plant die winterhard is. In de zomer komen er veel stelen met bloemtrossen in. Deze bloemtrossen worden later de aardbeien. Na de bloei en de vruchten krijgt de plant uitlopers. Deze uitlopers vormen de nieuwe aardbeienplanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver