woensdag 20 juni 2018

Her en der klaverzuring

In tuinen zit je vaak met onkruid waar je liever niet te veel van ziet, in onze tuin is dat bijvoorbeeld de paardenbloem, zevenblad, distels (hoewel daar ook heel mooie van zijn) en de klaverzuring.
De laatste in dit geval de gehoornde klaverzuring is als wij er niets aan doen prominent aanwezig tussen klinkers tegel, maar ook het en der in de tuin. Ook dit is eigenlijk helemaal geen lelijk plantje, behalve dan, dat het vooral ook op plekken zit, waar je het niet wilt hebben.
Dus geregeld, krab of trek ik deze plantjes uit de tuin.
Maar mocht ik ooit eens een vitaminegebrek krijgen. Dit spul zit vol vitamine C en ik kwam er afgelopen weekend door een programma op tv achter, dat de Samen in Lapland, dit goedje volop verwerken in hun maaltijden.

ook tussen onze zeven dwergen woekert de klaverzuring

Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata) is een eenjarig of overblijvend kruid uit de klaverzuringfamilie. De plant is klein, kruipend en heeft groene blaadjes die vaak bruin tot paars gekleurd zijn. 
Als de zaadjes in de zaaddoosjes eenmaal rijp zijn worden ze bij de minste beroering (wind, vingers) verschillende kanten opgeschoten, hetgeen een woekerende werking geeft. De gehoornde klaverzuring is een pionier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver