woensdag 29 juli 2020

Castelré, door B maar in NL

Afgelopen zaterdag moesten wij even naar België een eindje onder Breda, om in Wortel onze nieuwe pup te gaan halen, vlak voor wij de grens over gingen haalden wij in Hazeldonk nog even een kop koffie met een saucijzenbroodje, nog in Nederland, want geen gedoe met mondkapjes en zo.

Wij rijden over de A16 na de grens E19, om bij Meer de afslag te nemen. Wij rijden door het dorpje Meer en vervolgens door het dorpje Minderhout. Daar gaan wij een klein woonwijkje door en ineens verlaten wij de bebouwde kom en komen in het gehucht Castelré, na een paar 100 meter door het mooie landschap zeg ik tegen mijn lief, 'volgens mij zijn wij weer in Nederland, de weg is hier ineens een stuk beter', mijn lief zegt, 'nee hoor, zie maar al die elektra kabels in houten palen' wij komen langs café  'In Holland' en rijden België weer in en Castelré weer uit. Zo komen wij in het dorpje Wortel aan.

Castelré een mooie landelijk buurtschap in de gemeente Baarle-Nassau is een Nederlandse bijna-exclave (schier-exclave), vrijwel geheel omsloten door Belgisch gebied en slechts over een breedte van 200 meter grenzend aan de rest van Nederland. Het dorp was ooit onderdeel van Minderhout, maar werd in de Middeleeuwen tussen het Land van Hoogstraten  (nu in België) en de Baronie van Breda (nu in Nederland).
De Belgische plaats Minderhout grenst aan Castelré, terwijl het dichtstbijzijnde Nederlandse dorp, Baarle-Nassau, 11 kilometer verderop ligt. Water en aardgas worden door Nederland geleverd, terwijl elektriciteit door een Belgisch bedrijf wordt geleverd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver