vrijdag 31 mei 2019

Limbaai - boottochtje

In 1990 gingen wij samen 10 dagen naar het toenmalige Joegoslavië met een bus. Leuk, maar als wij nu terugkijken, tegenwoordig zijn wij toch ondernemender. Hieronder een stukje reisverslag uit de vorige eeuw.

Wij waren via Duitsland, Oostenrijk, naar Joegoslavië gereden door de toenmalige deelstaten Slovenië en Kroatië.

Vrijdag 22 juni 1990

Na het ontbijt naar het zwembad, bleek leeggepompt voor een schoonmaakbeurt. Wij zitten, wachten, kijken, lezen, maar het bad kwam niet meer vol. Toen maar naar ’t zwembad in de haven gegaan.
Het water hier was erg zout en na een uurtje besloten wij dan toch maar eindelijk maar eens een boottocht te maken naar het Limfjord (Limski - Limbaai in de Limvallei eigenlijk). We kochten om 1 uur een kaartje en konden gelijk aan boord. Wij gingen dus geen bjoetifoellie trip wit tonka maken.
Bepakt met een tas vol spullen wachten voor het vertrek, onderweg zagen wij de mooie stukken bos die zo uit de rotsen langs de oever groeiden. Veel natuurschoon hier, wij voeren naar de naturistencamping waar we ook nog twee mensen aan boord namen. Een aantal toeschouwers in vol  naturistenornaat stonden hun uit te zwaaien. Tijdens het aan boord gaan voer er ook nog een zodiacje met twee naturisten, het vet hing over de rand van deze rubberboot. Het dorpje Vrsar het centrum voor naakttoerisme in Kroatië passeerden wij voor wij het zogenaamde fjord invoeren.
De Limski is zo’n 10 kilometer lang en doordat de hellingen vanuit zee en vanaf land niet te benaderen zijn, is de natuur hier zo ongerept gebleven. Het Limski is duizenden jaren geleden ontstaan toen de zee het laagste deel van deze kreek binnenstroomde.
Op het verste punt in de kreek gingen wij even van boord. Volop tentjes met mensen die souvenirs aan de man probeerden te brengen en wij keken ondertussen naar een steenhouwer die hier met hamer en beitel aan de slag was. Veel leuker. Na een waterijsje voeren wij weer terug richting Rovinj.
Op de terugweg stond er wat meer wind, dan op de heenweg. Dat is fijn, zo werden wij lekker natgespat door onze eigen boeggolf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver