vrijdag 17 mei 2019

Tegelberg, alpenkauw

In april waren wij heerlijk even op vakantie in de Alpen. Boven op de bergen, zowel op de Zuid-Duitse Tegelberg, als op de Hafelekar in Oostenrijk bij Innsbruck ontmoetten wij Alpenkauwtjes.

Deze kraaiachtigen zijn de meeuwen van de besneeuwde toppen. Boven de terrassen cirkelen zij rond en als er wat te halen is komen ze bij je. Eigenlijk moet je het niet doen, maar het was zo leuk. Mijn zoon liet deze vogels om de beurt een patatje uit zijn hand eten.



De alpenkauw is een kraaiachtige (Corvidae). Ze zijn nauw verwant aan alpenkraaien, vogels die ook van dezelfde leefomgeving houden. Hun vleugelspanwijdte bedraagt rond 80 cm en ze wegen ongeveer 200 gram. Hun jongen hebben een geelachtige snavel met een donkere snavelpunt en zwartachtige poten. Hun veren zijn iets valer. Door hun korte gele snavel zijn ze te onderscheiden van de Alpenkraai die een oranje/rode snavel heeft. Alpenkauwen zijn sterke vliegers, die op grote hoogten hun kunsten uithalen: eerst maken ze duizelingwekkende duikvluchten, dan zweven ze weer hele stukken om vervolgens loodrecht naar beneden te storten en vlak voor de rotsbodem terug op te trekken in een steile beklimming. De vogel heeft zich aangepast aan het ski- en bergwandeltoerisme in zijn leefgebied. De alpenkauw foerageert tussen het afval van bergstations, berghutten en restaurants en voedt zich daar met menselijk afval. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver