dinsdag 28 mei 2019

Onze hond heeft een teek

Afgelopen vrijdag was het weer zo ver. Mijn zoon voor die naar zijn werk ging. De hond heeft een teek achter zijn kop. Dat gebeurt vaak deze tijd van het jaar. Zo'n beest speelt graag in het hoge gras en daar wonen die teken ook. Met het tekenpincet er weer uitgehaald. Klaar...
Zelf was is ook wel eens de pineut. Toen nog met de nagels verwijderd. Dat klusje had toen nog een staartje... gelukkig van maar twee weken.
zo de teek is er weer uit

Teken (Ixodida) vormen een orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Samen met de mijten vormen zij de onderklasse der Acarina. Teken zijn nauw verwant aan mijten.

Teken leven van het bloed van gewervelde dieren; ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Bekende 'gastheren' van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren.

Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. Na de steekmuggen zijn teken de belangrijkste verspreiders van pathogenen. De bekendste Europese teek, die tevens een overbrenger is van Lymeziekte, FSME en het alfa-galsyndroom, is de schapenteek (Ixodes ricinus).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver