zaterdag 1 september 2018

Suzanne met de mooie ogen


1 september, bijna 3 maanden geleden waren wij, net als vandaag, even naar het tuincentrum. Wij hadden toen onder andere zaad van Suzanne-met-de-mooie-ogen meegenomen. Dit zaad heb ik eerst even opgekweekt in een kweekkasje en daarna uitgezet in onze voortuin. Vorig jaar hadden wij dit plantje ook, een stok er naast, maar daar klom ie niet echt in. Deze keer heb ik er een restje gaas achter gezet. Terug van vakantie naar Frankrijk 5 weken terug, zag ze er ondanks de hitte en droogte nog best aardig uit, maar nu 1 september na wat meer regen, zie ik, dat dit plantje het heel goed doet.
Ja, die wil ik volgend jaar wel weer.




Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata) is een plant uit de familie Acanthaceae, een kruidachtige plant met windende stengels, die tot 4 m hoog worden. De bladeren zijn tegenoverstaand, eirond tot driehoekig-langwerpig, 3,5-15 x 2,5-11 cm groot, toegespitst, gaafrandig of hebben enkele grove tanden. Er zijn 5 tot 7 nerven die ontspringen vanaf de hart- of spiesvormige voet. De bladsteel is gevleugeld.

De bloemen staan alleen of in kleine groepen in de bladoksels. Ze zijn geel tot oranje met een zwart centrum. De kelk bestaat uit elf tot zestien tanden, die tussen twee 1,5-2,5 cm lange schutbladeren zitten verborgen. De bloemkroon heeft een 1,5-2 cm lange, iets gebogen kroonbuis en een vijflobbige, 3-4 cm brede zoom. De vruchten worden omsloten door de verdroogde schutbladeren. Ze zijn circa 1 cm groot en bolvormig met een 1 cm lange snavel.

Suzanne-met-de-mooie-ogen komt uit tropisch Afrika. Ze wordt wereldwijd als sierplant gekweekt en komt ook verwilderd als onkruid voor. Er bestaan cultivars met witte en rode bloemen en ook bestaan er cultivars zonder het kenmerkende zwarte centrum. In Belgiƫ en Nederland wordt de plant veel verkocht. Hier kan hij als eenjarige op een zonnige standplaats in de tuin worden gekweekt. De plant heeft veel water nodig. Bij de eerste nachtvorst zal de plant afsterven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver