woensdag 19 september 2018

Appelboom

Afgelopen weekend is er weer geoogst. Er is een vracht appelmoes gemaakt, een grote appelcake, kennissen en buren blij gemaakt en wij hebben nog peren en appels in de groentela. Binnenkort nog lekker peertjes verwerken en de appels komen bij ons ook wel op.

Ja iedere september hebben wij meer lol van onze peren- en appelboompjes in onze tuin.
De appel (Malus domestica Borkh.) is een boom uit het geslacht Malus, waaraan de vooral op het noordelijk halfrond algemeen bekende handappels groeien.
De appel werd al 10.000 v.Chr. in Europa in het wild verzameld en al in het Nabije Oosten geteeld in 4000 v.Chr. Waarschijnlijk is de appel langs de oude zijderoute verspreid, omdat ook het genencentrum van de appel in de omgeving van deze route ligt. De eetbare handappel is het eindresultaat van een eeuwenlang proces van kruising in Centraal-Aziƫ, waar meer dan 25 wilde appelsoorten voorkomen. Geselecteerde rassen werden later in stand gehouden door de door Chinezen uitgevonden techniek van enting.

In de tijd van de Oude Grieken en Romeinen tussen 8ste eeuw v.Chr. en de 5e eeuw na Chr. was er een florerende teelt van appels. De Romeinen hebben deze rassen verder verspreid over West-Europa. In de negentiende eeuw hadden vele steden in Europa en Nederland hun eigen rassen. Deze rassen waren zoet of halfzuur, verschillend gekleurd en met verschillende vormen en grootte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver