vrijdag 28 september 2018

Struikheide

In de speciekuipen, die mijn vrouw vorige week had gekocht, zijn al weer wat nieuwe planten toegevoegd. De struikheide is ook goedkoop. Verderop in de tuin staan er ook nog wel wat oudere heideplanten, deels is het beste er wel af, maar anderen bloeien nog wel (deels).

Heide vooral de grotere velden, zoals ik die ken bij Birkhoven, De Dellen, Renderklippen, in Drenthe of op de Ossenberg zijn hardstikke mooi, vooral in september als de heide bloeit en als er dan ook nog een kudde schapen graast...



De struikhei (Calluna vulgaris) die in heel Europa voorkomt is een plant uit de heidefamilie. In de negentiende eeuw is de struikhei door Schotse immigranten meegenomen naar Canada en heeft zich vandaar uit over geheel Noord-Amerika verspreid. 
Struikhei wordt 10-100 cm hoog, uitschieters naar 1,5 m zijn mogelijk. De plant heeft tweeslachtige, symmetrische bloemen. De kelk en de kroonblad hebben dezelfde kleur. Aan het eind van de takjes zitten de paarse bloemen, die zorgen eind juli tot begin september voor de paarse heidevelden. Vooral in natte jaren is de bloei uitbundig. Struikhei komt voor op arme zandgronden en in kalkarme duinen en gebergtes boven de boomgrens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver