maandag 10 augustus 2020

Tomatenplant

Wij hebben al veel tomaten opgekweekt in onze tuin, soms in de volle grond, soms zoals dit jaar in een bak. Vaak verbouwen wij kerstomaatjes, dit jaar sappige vleestomaten. De eersten van dit seizoen hebben we vorige week in de soep opgegeten. Er zijn er bijna weer een paar rijp!


De tomatenplant is een meerjarige, kruipende plant, die als eenjarige wordt gekweekt. Blad en stengel zijn giftig, net zoals bij aardappel-, aubergine- en paprikaplanten. De bloemen vormen lange trossen die bij kerstomaten lang kunnen doorbloeien. De groene bessen (tomaten) die door de plant worden gevormd zijn licht giftig. De bladeren zijn bezet met haartjes, waarop kliertjes staan die bij aanraking de typische tomatengeur verspreiden.

Tomaten komen uit uit Mexico en Midden-Amerika, waar voorvaderen van de Azteken en de Maya's kleine varianten kweekten. Toen de Spanjaarden Mexico veroverden was de tomaat daar al ingeburgerd. Spaanse conquistadores stuurden planten met kleine gele vruchten, die in het Nahuatl, de taal van de Azteken xitomatl, werden genoemd, naar Spanje (het woord is verwant aan een ander Azteeks woord, namelijk xipotatl, de aardappel - vergelijk het Engelse potato en tomato). De als giftig beschouwde planten werden als sierplant geteeld. Rond 1750 kwam men er in Italië en de Provence achter dat de gele vruchtjes, "pomo d'oro"( Italiaans voor "gouden appel"), eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850 is het een veelgebruikte groente in de Europese keuken.

Tomaten verliezen hun smaak bij een lagere temperatuur dan 8 °C, dus ook als ze in de koelkast bewaard worden. Tomaat wordt als groente gegeten, rauw, gebakken of gekookt. Er kunnen salades, tussendoortjes, snacks of borrelhapjes mee worden gemaakt. Tomaten zijn ook geschikt voor soepen, sauzen en koude bereidingen. Ook worden ze verwerkt tot tomatensap.

Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat de kleurstof lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver