zondag 18 november 2018

Xanten, Colonia Ulpia Traiana

Na een leuk verblijf in Rees pakten wij de auto. reden de Rijn over naar Xanten een 20 kilometer verderop aan de zuidoever van de Rijn. We gaan het Archeologisch Park Xanten bezoeken op de plek waar 2.000 jaar geleden de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana lag. Binnen de muren van deze 73 hectare grote stad woonden en werkten in de tweede eeuw na Christus circa 10.000 mensen, voornamelijk geromaniseerde Germanen en Galliërs. Nadat de Rijnarm waaraan deze stad lag in de derde eeuw begon te verlanden raakte de stad in verval en aan het begin van de vijfde eeuw was de Romeinse overheersing hier voorbij, de stad werd verlatener en tot ver in de Middeleeuwen werd de ruïnes gebruikt als bron voor stenen en metalen voorwerpen.

Hier gingen wij dus naar toe. Op de plek is het rechthoekige stratenpatroon weer gelegd en op de originele plek zijn een aantal gebouwen (deels) herbouwd en oorspronkelijke zaken als een deel van het oude badhuis opnieuw blootgelegd. Bij de ingang is een mooi museum waar vele vondsten zijn tentoongesteld. Eerst het museum bezocht, daarna zijn wij naar de stadspoort gelopen en vervolgens via stadsmuur en torens richting herberg, huizen en naar de arena / het amfitheater en weer terug naar de ingang en auto.

Op deze plek hebben wij dus een paar uur rondgewandeld  het museum bekeken en ons goed vermaakt. Het was ook het mooist mogelijke novemberweer die dag. Zo nu en dan konden wij het weer niet laten wat 'Life of Brian' citaten te gebruiken, maar respect, die Romeinen konden wel wat....

Na leuke dag en koffie in de Romeinse herberg zochten wij de snelweg op en veel sneller, dan wij waren gekomen waren wij weer thuis, maar onze vakantie was nog niet om, de keuken moest nog af en er gaan nog nieuwe stoelen komen.

amfitheater

zicht op Romeinse huizen en herberg

Haventempel

restanten van het oude badhuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver