vrijdag 28 mei 2021

Computer uitgebrand

 Onze eerste personal computer in de 90-ger jaren, de Atari spelcomputer aangesloten op een tv niet meegerekend’ was een afdankertje van mijn werk. Geen internetverbinding en spelletjes spelen en programma’s toevoegen ging met diskettes. Na onze vakantie op Schiermonnikoog in 2000 hadden we genoeg geld om een echte ‘multi media’ PC te kopen, een Packard Bell van de Harense Smid in Harderwijk. De gigantische doos op de postdrager van mijn fiets, wij naar huis en het ding installeren.

2001 onze zoon achter onze pc

Een vracht cd-roms erbij met andere shit die je kon installeren, zelfs een encyclopedie… Het was nog de tijd van voor Wikipedia. Internetten deden wij via het ingebouwde modem voornamelijk in het weekend, want alles ging nog via het reguliere telefoontarief. Voordeel bij internetten, als je zat te internetten, kon je niet worden gebeld op je vaste lijn. Haha, tegenwoordig belt sowieso niemand meer naar onze vaste lijn, maar wij hebben hem nog, kost toch praktisch niks.

Affijn in het weekend muziekjes downloaden en op cd’s branden. Websites bouwen, omstebeurten zaten wij alle vier heel wat tijd achter de PC. Wij hadden zelfs schema, dan mag jij en dan mag jij en daarna jij enz.

Er werd ook allerlei randapparatuur bij aangeschaft, printertje hadden wij nog van de eerste pc. Maar er moest een webcam bij en een scanner en we hadden een prulletje van Trust waarmee je digitale  foto’s kon maken. Je moest zorgen, dat je ze op de pc had gezet, voor de batterij leeg was, want anders was je alles op dit fototoestelletje kwijt.

Tot zondagmiddag 2 februari 2003. Wij zaten in de keuken te eten en de PC stond nog aan in de kamer onder de trap in een niet geaard stopcontact. Wat stinkt het. De hele Packard Bell PC brandde uit. Het was inmiddels 2003. Je wilde niet meer zonder PC en een mobiele telefoon was nog gewoon een mobiele telefoon en geen smartphone. Er moest dus wat gebeuren.

Zoeken in de telefoongids, toen nog op papier, naar iemand die iets voor ons kon betekenen het apparaat weer maken. Wij kregen een te pakken, die man heeft op de maandag en dinsdag allerlei zaken uit de oude Packard Bell overgezet in een nieuwe kast en op dinsdag 4 februari 2003 had ons gezin weer een werkende PC. Dit had ie allemaal gedaan voor een heel schappelijke prijs. Geen idee meer, wie het was.

Inmiddels 2021 wordt de laptop of PC nauwelijks meer privé gebruikt. Alles wat je vroeger ermee deed en meer gaat nu per smartphone. Uitprinten, scannen is iets uit het verleden. Muziek downloaden? Waarom? Streamen.

Het veel meer thuiswerken door Corona, is de belangrijkste reden, dat op veel dagen de PC (boven) of laptop (beneden) nog wordt gebruikt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver