woensdag 23 mei 2018

Onze stabij

23 mei 2018. Twee weken heeft onze dochter nu een pup. Deze doet het hartstikke goed en groeit ook goed. Zij heeft een stabij en afgelopen zondag zijn wij met onze dochter en onze beide honden onze herder (kruising Mechelse herder / bordercollie) en de stabij van onze dochter naar het bos geweest, heel leuk en gaat hartstikke goed. De kleine pup speelt ook bij haar thuis heel leuk met haar nog jonge kater.
voor ons herdertje, de pup volgt
Onze eigen hond is bijna elf, maar ook nog heel actief en levendig, lekker eenkennig en super baasgericht. Een geweldige hond hebben wij.
Voor deze herder hadden wij zelf ook een stabij. Deze hebben wij 15 1/2 jaar gehad. Van kleine pup tot oud besje. Een heel lieve hond was dat. In tegenstelling tot onze huidige hond was dit een allemansvriendje en ook heel gehoorzaam, maar net even anders: ik kom wel, maar doe rustig aan.
Al deze drie honden zijn echte losloophonden, waar het mag gaat de riem af en dan kunnen zij lekker hun gang gaan.
Wisky onze eerste hond
Wisky onze eerste stabij hebben wij direct na onze huwelijksreis naar de VS in de Friese Wouden (Twijzel) gekocht, het laatste teefje uit het nest. Toen wij die ophaalden voor ƒ 75 of zo, liep ze net met de eigenaar een rondje om het plaatselijke voetbalveld met de moeder. Er waren daar nog weel meer beesten in de handel knientsjes, zelfs sijsje, maar die zongen niet heel hard...(hoe je daar aan komt???)

Wisky was een echte waterrat, ze speelde net als trouwens ook onze herder graag in het water. Wisky was al wat ouder toen wij onze boot kochten, dus echte zeebenen heeft ze nooit meer gekregen in tegenstelling tot Layla onze herder.

Onze stabij hield nog veel meer van vieze luchtjes dan onze herder, hoe vaak wij het niet meemaakten, dat een keertje hond uitlaten voor de hond eindigde in een bad, (waar die niet van hield) omdat die weer eens in een dode vis of kattenstront had liggen rollebollen. Stonden wij weer achter het huis na een rondje door bijvoorbeeld het bos Birkhoven bij Amersfoort, met de grote groene gieter vol lauw water de hond te wassen, maar...

Ja, wij zijn echte hondenmensen!

De stabij of stabyhoun is een staande, opjagende en apporterende vogelhond, mollenvanger en waakhond.De stabij komt, evenals de wetterhoun, uit Friesland, uit het Friese Woudengebied. Het is een van de elf Nederlandse rassen. waarschijnlijk stamt hij af van de - ooit door de Spanjaarden mee naar Nederland genomen - spaniëls en is daarna verder ontwikkeld in Nederland. Verwant aan de stabij zijn de Drentsche patrijshond en de Kleine Münsterländer, die vermoedelijk ooit van dezelfde spaniëls afstamden, maar in een ander gebied en voor andere doeleinden gefokt zijn.

De geschiedenis van de stabij gaat terug tot rond het begin 19e eeuw. In het begin werd de hond vooral gebruikt voor het jagen op vossen en vogels, en hij bleek ook een goede mollenvanger te zijn. Tijdens het jagen werd de stabij gebruikt als allround hond. Het is een goede staande hond, met een goede speurneus, maar hij is ook een goede waakhond. Vroeger was de hond vaak in bezit van boeren die niet het geld hadden om verschillende honden te onderhouden. Een allrounder als de stabij was dan ook meer dan welkom. Tijdenlang is de stabij als waakhond op boerderijen geweest, maar het is bovenal een jachthond.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver