vrijdag 11 mei 2018

De meidoorn bloeit nog even

Net even de hond uitgelaten, de meidoorns bloeien nog even. Volgens mij is de grootste bloei net geweest. Volgens mij bloeiden ze afgelopen weekend nog uitbundiger. Nu op 11 mei zijn onze geurige seringen ook al weer bijna uitgebloeid, maar ik zag in het park wel dat de gele lis in het slootje inmiddels weer is gaan bloeien, ja de lente is prachtig.

Meidoorn (Crataegus) is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae). Deze struiken komen van nature in Europa, Noord-Amerika, Aziƫ en Noord-Afrika voor, Sommigen ook als boom. De meidoorn werd vanwege de doornen op de takken veel gebruikt in hagen als afscheiding voor het vee. Het hout is hard en fijn van structuur.

Er zijn honderden soorten, daarvan komen in de Benelux drie soorten inheems voor: de eenstijlige meidoorn, de tweestijlige meidoorn en de koraalmeidoorn. Er komt ook een hybride van eenstijlige en tweestijlige meidoorn in het wild voor.

Meidoorn wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren. Deze werking komt onder meer door de inhoudsstof rutine, deze stof is bekend om z'n vermogen om blauwe plekken te voorkomen. Bovendien helpt meidoornthee om de cholesterol te verlagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver