zondag 20 mei 2018

Klaver

Er zijn vele soorten klaver, de meest voorkomende in onze tuin en omgeving is de witte en rode klaver. De witte klaver noemden wij vroeger in Leeuwarden-Huizum meestal schapenbloemen. Op deze foto die ik bij een fietstochtje  vanuit Zwolle maakte,  staan ze allebei:
Rode klaver (Trifolium pratense) is een algemene soort in onze gras- en hooilanden, maar ook in ruigten. De tot 50 cm hoog wordende planten vallen op door hun roze tot rode kleur van de vlinderbloemen. Ook de drietallige bladeren met duidelijke steunblaadjes maken de soort gemakkelijk te herkennen. De bloemen worden bezocht door bijen, die voor de bestuiving zorgen. Ze worden aangetrokken door de nectar in de bloemen en verzamelen ook stuifmeel of pollen.

Witte klaver, Trifolium repens is gemakkelijk herkenbaar door de bolvormige bloeiwijzen met veel witte vlinderbloemen in onze bermen en graslanden. De zeer algemene plant is in vrijwel alle gras- en hooilanden te vinden. De stengels van de Witte klaver kruipen over de bodem en wortelen telkens opnieuw op de knopen. Daardoor kan de soort grote oppervlakken bezetten. De bloemen worden bezocht door honingbijen, die voor de bestuiving zorgen. 

De blaadjes van de klaver bestaan uit drie delen, bij witte klaver kan zeldzaam een vierdelig blaadje voorkomen. Vind je deze, dan brengt dat geluk... zegt men.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver