maandag 31 oktober 2022

Coevorden, koffie

Midweek Dwergter Sand, deel 7

Terug naar deel 6

Op de ochtend van de laatste dag ben je altijd even druk met het inpakken en in de auto leggen van alle spullen. Toch vonden wij nog wel even tijd om ieder een bad te nemen. Desondanks konden wij kwart over 10 onze sleutel in het brievenbusje bij de receptie gooien en gaan rijden.

In goed anderhalf uur reden wij door de regen (pas de eerste regen deze week, dus niet erg) weer terug naar Nederland, ter hoogte van Emmen gingen wij de snelweg af en reden wij naar de enige Drentse vestingstad: Coevorden.

Wij parkeerden de auto gratis in het centrum, liepen langs het kasteel, kwamen op een pleintje met drie café's en of restaurants naast elkaar en de eerste zaak Candia was de gelukkige, waar wij elk twee heerlijke koffie en een appelgebak aten. Na deze pauze nog een beetje samen met de hond door het stadje gezwalkt en over Hardenberg en Ommen binnendoor reden wij weer naar huis.

Onze midweek zit er weer op, maar onze herfstvakantie is nog niet voorbij. Nu lekker nog een week vrij.

Kasteel van Coevorden

Het kasteel van Coevorden kent een roerige geschiedenis. Door de ligging in een moerasgebied op doorgangsroutes, vooral die tussen Münster en Groningen, en wegens lucratieve tolrechten, was de vesting van groot strategisch belang. Het kasteel wisselde vaak van van eigenaren, wat vaak met geweld gepaard ging. Het was onder andere inzet bij de Slag bij Ane in 1227 en bij het Beleg van Coevorden in 1592. Het werd meermalen geplunderd, vernietigd en herbouwd. In 1402 herbouwde bisschop Frederik van Blankenheim het kasteel.
Van de 12e tot de 15e eeuw werd de burcht bewoond door de burggraven van Coevorden. De kastelein van het kasteel was tevens de drost van Landschap Drente. In 1522 werd het kasteel door Hertog Karel van Gelre verbouwd en kreeg het vermoedelijk de grote vierkante vorm die we in latere schetsen terugzien. Ook deze grote burcht is nadien grotendeels vervallen. De ruïnes die resteerden zijn, overigens niet zonder slag of stoot, in 1967-1972 gerestaureerd tot hun huidige staat.
In 1938 heeft de gemeente Coevorden het kasteel aangekocht, en startte in1968 gemet de restauratie.  Het kasteel is sinds 1965 Rijksmonument.

Kasteel van Coevorden




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver