donderdag 27 oktober 2022

Beverrat

19 Juni 2022, wij hadden onze huurcamper geparkeerd op een fijne gratis standplaats in de voormalige hoofdstad van West-Duitsland: Bonn.

Het meer (in Nederlandse ogen meer een vijver) was in onderhoud en er stond vrij weinig, op sommige plekken geen water in. Er zwom wel een forse beverrat tussen de watervogels.



De beverrat of nutria (Myocastor coypus) is een groot Zuid-Amerikaans waterminnend knaagdier, dat als exoot ook in Europa en Noord-Amerika voorkomt. Het is de enige nog levende soort van de familie Myocastoridae en het enige lid van het geslacht Myocastor.

De beverrat is een groot, op een rat lijkend knaagdier. De schaars behaarde staart is cilindervormig en loopt uit in een punt. De vacht bestaat uit glanzend bruine en geelbruine dekharen en een grijze ondervacht. De wintervacht is dikker dan de zomervacht. De snuit, kin en de meeste snorharen zijn wit, behalve de bovenste snorharen, die zwart zijn. De snorharen worden tot 130 millimeter lang. De buitenzijde van de snijtanden is oranje van kleur. De voorpoten hebben klauwen. Het dier wordt 36 tot 65 centimeter lang en 4 tot 9 kg zwaar. De staart is 25 tot 45 cm. Mannetjes worden over het algemeen groter dan vrouwtjes.

De beverrat heeft verscheidene aanpassingen aan een leven in het water. Tussen de tenen op de achterpoten heeft een beverrat zwemvliezen. De ondervacht is waterdicht. De neusgaten en de mond kunnen worden gesloten, en ogen, neusgaten en kleine oren zijn hoog op de kop geplaatst, zodat ze tijdens het zwemmen boven water steken.

In vergelijking met de muskusrat kan de beverrat minder goed tegen strenge winters. De populatie wordt tijdens zo'n winter gedecimeerd. In Scandinavië is de beverrat hierdoor goeddeels uitgestorven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver