donderdag 18 november 2021

Ons ongedierte, de muis

Zaterdag 2 februari 2024 was het weer eens zover. Wij hebben alweer een tijdje muizen over de vloer, er waren ook al 2 gesneuveld en 's avonds zag mijn lief er 3 over het aanrecht rennen. Zij erheen en een klap tegen de snijplanken, waar ze achter gedoken waren. Helaas een werd geraakt en heeft het niet overleefd. Mijn lief had het er zuiver een beetje moeilijk mee.


Zaterdag 6 november 2021, ik ga koken en heb een pan nodig. Ik doe het aanrechtkastje open, ligt er ineens een  muis in een houding of ie er zo uit kon springen. Maar dit kleine grijze huismuisje was al dood. Waaraan? Geen idee. Wij hadden geen valletje gezet geen gif neergezet, maar dit muisje (en zijn familie?) dook de laatste weken  's avonds geregeld op in de kamer en de keuken.


De huismuis (Mus musculus) is een knaagdier uit de familie Muridae. De huismuis is, net als de stadsduif en de zwarte en bruine rat, een cultuurvolger met een wereldwijde verspreiding. Huismuizen hebben een zachte, bruingrijze vacht die op de buik iets lichter is dan op de rug. Ze hebben grote ogen en oren, maar niet zo groot als die van de bosmuis. Ook heeft de huismuis een karakteristieke muffe geur. Er zijn vier vingers aan de voorpoten, en vijf aan de achterpoten. De geringde, geschubde staart is ongeveer even lang als de muis zelf. De grootte van de huismuis is onder andere afhankelijk van de habitat. Een volwassen huismuis heeft een kop-romplengte van 7-10 cm, een staartlengte van 6-10 cm en een lichaamsgewicht van 10 tot 45 gram. Vrouwtjes zijn meestal zwaarder dan mannetjes.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver