woensdag 17 november 2021

Hoorn, het Havenlicht van Hoorn

  Deel 6 midweek Groote Keeten

Zie ook deel 5

Op vrijdag 29 oktober zijn wij 's morgens na het ontbijt alweer druk met al onze spullen naar de auto te brengen. Even na negenen brachten wij de sleutel en het kaartje van de slagboom weer terug naar de receptie en vertrokken richting Hoorn. De terugweg besloten wij dus niet over de Afsluitdijk, maar over de Houtribdijk te rijden.

Buitenhaven Hoorn

Vuurtoren, het Havenlicht van Hoorn (ook Grote Lantaarn) is een houten lichtopstand aan de Lantaarndijk op het Visserseiland in Hoorn. Het havenlicht is gebouwd in 1642 bij aanleg van de Oosterhaven. De lichtopstand werd met een grote kaars van licht voorzien. De kosten werden als vuurgeld betaald door de beurtvaart die een avonddienst met Amsterdam onderhield. In 1692 brak brand uit in de Grote Lantaarn waarna de stellage moest worden vernieuwd. Het havenlicht werd voorzien van een misthoorn en een huisje om deze te bedienen. Het geheel was geel geschilderd. Het huisje is in 1934 afgebroken omdat daar jongeren rondhingen. In 1968 werd de lichttoren gedemonteerd vanwege de slechte staat van onderhoud. In 1977 werd een replica gebouwd op een werf bij een houthandel in Dieren, in elkaar gezet op 50 meter afstand van de huidige locatie en met een hijskraan op zijn plaats gezet.

In Hoorn vonden wij een parkeerplek vlak langs het Markermeer bij het mooie stadscentrum aan de Westerdijk. Wij liepen langs de Grashaven richting Hoofdtoren en maakten onderweg wat foto's... En schoven aan op het terras van De Bontekoe tegenover de hoofdtoren voor elk twee koppen lekkere koffie (en een sanitaire stop binnen).

terras Bontekoe

Na de koffie, maakten wij nog een wandeling door het prachtige oude centrum van deze havenstad.

Binnenhaven en Hoofdtoren

Na de wandeling de laatste rit van onze vakantie. Vanaf Enkhuizen over de Houtribdijk, met soms prachtig uitzicht over IJsselmeer en Markermeer tegelijk, langs de Marker Wadden, via Lelystad weer naar Zwolle. Onderweg hebben wij niet meer geluncht. Dat deden wij thuis pas.


Houtribdijk

Al met al een heerlijk midweekje aan zee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver