woensdag 14 april 2021

Blauwe pauw

 Tegen het einde van onze wandeling in de Anholter Schweiz zagen wij een mooie blauwe pauw rusten op een picknickbank. Pauwen zien wij in het westen veel in kinderboerderijen en vogelverzameling. Zo kwam ik vroeger toen ik in Amersfoort woonde bij het hardlopen ook geregeld een pauw tegen bij Soestduinen. Vaak zat ie op een hek.


De blauwe pauw (Pavo cristatus) is een vogel uit de orde van de hoendervogels. Net als de andere pauwensoort de groene pauw, is de blauwe pauw een kleurrijke vogel. Het verschil tussen de geslachten is duidelijk: de mannelijke dieren hebben pronkveren (sleep), die ze uitzetten tijdens de balts. Hun voorlichaam  is felblauw van kleur. De vrouwtjes zijn bruinachtig. Bij het kweekras Pavo cristatus mut. alba, ook wel bruidspauw genoemd', zijn zowel de mannetjes als de vrouwtjes volledig wit.

Pauwen zijn alleseters en vreten insecten, slakken, wormen, maar ook bessen en zaden. Hoewel ze de grootste tijd op de grond doorbrengen, kunnen ze vliegen. Ze overnachten meestal op een boomtak of in een struik. Pauwenmannetjes verzamelen doorgaans meerdere vrouwtjes om zich heen, die ze aantrekken met hun baltsgedrag en roep. Nadat de vrouwtjes bevrucht zijn, gaan ze weer hun eigen weg. Het mannetje bemoeit zich verder niet met eieren of jongen. Het nest bevat ongeveer 5 eieren, die door het vrouwtje in circa 28 dagen worden uitgebroed. Volwassen mannetjes kunnen, inclusief hun staart, ruim 2 meter lang worden. Vrouwtjes zijn kleiner dan 1 meter. De blauwe pauw behoort tot de familie van Phasanidae. De blauwe pauw komt van oorsprong voor in India en op Sri Lanka, maar wordt vrijwel over de hele wereld succesvol gehouden en gefokt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver