zaterdag 18 januari 2020

Kaapse jasmijn


Vorige week zaterdag 11 januari hadden wij allebei vrij, maar weer eens even naar het tuincentrum. Het halve tuincentrum was nog in verbouw, want de kerstzooi was er weer uit, maar iets nieuws nog niet opgebouwd. Toch vonden wij wel weer wat leuke plantjes onder andere een gardenia of Kaapse jasmijn. Ik had hem gelijk in het karretje gedaan, want hij gaat bijna bloeien.

Een week later op 18 januari is het al zover.



De Kaapse jasmijn (Gardenia jasminoides, synoniem: Gardenia augusta) is een plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). Het is een dichte, bossige struik. In cultuur wordt de plant meestal niet hoger dan 2 meter, maar in het wild kan de plant 12 meter hoog worden. De bladeren zijn tegenoverstaand, glanzend donkergroen, soms met gele of witte vlekken, eirond tot langwerpig en 5-15 x 2-7 cm groot. Aan de voet van de bladstelen zit een klein, breed-driehoekig steunblaadje.
De bloemen zijn alleenstaand, 6-8 cm breed, wit en bij het uitbloeien geel met een donkerder centrum. Het vruchtbeginsel is onderstandig. De bloemen bestaan verder uit een 3 cm lange kroonbuis en smalle kelkslippen. De wilde vorm heeft vijf tot zeven kroonslippen. Cultuurvormen hebben meestal gevulde bloemen. De vruchten zijn elliptisch tot eivormig, 1,5-3 cm lang, oranje en vlezig. Aan het uiteinde blijven de vijf kelkslippen behouden.
De Kaapse jasmijn komt van nature voor in Zuidoost-China en Zuid-Japan. Het is een populaire sierplant. De plant is vrij teer en de bloemknoppen vallen snel uit. Meestal wordt de cultivar Gardenia jasminoides 'Vetchii' met roosachtig gevulde bloemen aangeboden. 
De sterk geurende bloemen worden wel aan jasmijnthee toegevoegd net als die van de Arabische jasmijn (Jasminum sambac).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver