woensdag 31 juli 2024

Germigny-l'Evêque, koken

 Maandag 8 juli, deel 6

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 5

Het is drie uur en voor wij ons hotel opzoeken, gaan wij op de picknickplek Aire de la Marche bij Germigny-l'Evêque onze warme maaltijd klaarmaken.

Maanden eerder hebben wij in Ermelo een kooktoestelletje gekocht met een paar gasflesjes, dat wij vandaag in gebruik gaan nemen. Elke dag in een restaurant eten is ook niet alles en zelf buiten wat maken is hartstikke leuk.


Van huis hadden wij macaroni, een blik luncheon meat en bolognese saus mee en inmiddels hadden wij een paar uien gekocht. Water koken in een pannetje, elleboogjes erin en nog eens aan de kook brengen, weg zetten, in de koekenpan uien en worst bakken, saus erbij, afgegoten macaroni erbij, even doorscheppen en je hebt een heerlijke maaltijd. De boel weer schoonmaken, opruimen, boswandeling en op naar ons eindpunt van vandaag in Meaux.

De hond kijkt toe, terwijl ik de spullen weer in de auto laad

Naar deel 7 van onze Tour

Coucy-le-Château-Auffrique, prachtig park

Maandag 8 juli, deel 5

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 4

Vandaag de derde etappe van onze ronde van Frankrijk. Al voor ons ontbijt hadden wij ons mechelaartje uitgelaten en gewoon een tijdje op het bankje bij het kanaal van Sint-Kwintens gezeten. Na het ontbijt de auto weer volgeladen, uitgecheckt en op pad. De stad uit.

Voor de koffie en om de hond weer even uit te laten, had ik een dacht ik mooie plek bedacht bij Tergnier in de vallei van de Oise een mooi nat gebied bij een roeivereniging op een half uurtje van Saint Quentin. We zetten de auto op de parkeerplaats en zagen een camping of attractiepark achtige omgeving met overal hekken. Zonde hoe men een aantrekkelijke omgeving zo kan verzieken door overal hekken te plaatsen. Gauw een rondje met de hond gelopen en verder gereden.

Gelukkig vonden wij nog eens 25 minuten verder een veel en veel mooiere plek een park met uitzicht op de kasteelruïne van Coucy-le-Château-Auffrique.


De picknickbank aan het begin van het park was vrij en wij hebben hier ondanks dat hoveniers druk waren met maaien en onderhoud heerlijk genoten van onze koffie. Later nog een mooie wandeling gemaakt door het park en over het eiland in de vijver en genoten van het beekje aan de rand, waar mooie blauwe bosbeekjuffers rondvlogen.

Ondertussen zie je als je even opkijkt de kasteelruïne. Sinds de 10e eeuw heeft hier een kasteel gestaan, dat tot 1917 een van de hoogste donjons ter wereld had met 54 meter. Grote delen van het kasteel werden in WOI door de Duitsers in 1917 tijdens hun terugtocht opgeblazen.


Wij rijden verder en in Villers-Cotterêts bezoeken wij nog even een Lidl en tanken wij en vervolgen wij onze route weer. Wij passeren van de andere kant als 6 jaar eerder Mareuil-sur-Ourcq en bereiken bij Germigny-l'Évêque een mooie picknickplek waar wij gaan koken.

Naar deel 6 van onze Tour

zondag 28 juli 2024

Saint Quentin, finish 2e etappe

 Zondag 7 juli, deel 4

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 3

Vanuit Rieulay komen wij in de stad Saint-Quentin aan. De auto hadden wij nog even op de laatste plek langs de weggezet bij Ibis Budget Saint-Quentin Centre Gare en ik was uitgecheckt om in te checken. De baliemedewerkster excuseerde haar vriendelijk bij mij, haar dienst zat er op en zij moest nu even gaan stemmen, want op 7 juli 2024 was de laatste ronde van de landelijke Franse verkiezingen. De medewerker die het van ons overnam gaf ons het sleutelkaartje voor een kamer op de tweede etage en wees ons naar de mooie parkeerplaats onder het hotel door, achter het hotel.

Het kamertje is klein, maar wat wil je voor deze prijs, wel schoon en netjes. De auto had een mooie plek onder het hotel door op eigen parkeerplaats van het hotel. Aangezien, wij het broodje kebab met patat eerder vandaag als warme maaltijd beschouwden hoefden wij geen restaurant meer te zoeken en zouden wij 's avonds een broodje op de hotelkamer eten.

vijver in Parc d'Isle

Tijd om de omgeving een beetje te verkennen. Ook al is dit geen heel grote stad, het doet hier wel druk en rommelig aan. Eerst liepen wij over de brug over het Kanaal van Saint Quentin, voor ons het treinstation, links en rechts het kanaal en links voor ons het Parc d'Isle op een eiland in de Somme. Daar zie je nagenoeg niets van. Voor deze zijde van de vijver staat een heel groot monument om de gevallenen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te gedenken. Ik vind het ook heel belangrijk, dat dit gebeurt. Jammer dat ze er op deze plek zo'n groot en lelijk monument voor hebben neergezet. Dat kan toch ook met een monument, dat beter in deze omgeving past met (veel) minder steen en beton.

Saint-Quentin

Affijn, 's avonds nog gezellig een rosé'tje in het hotel gedronken en nog een laatste ronde in deze stad langs het kanaal met de hond gedaan. Johnny Cash zong in de zestiger jaren al:
San Quentin, I hate every inch of you.

Bonifatius werd een paar eeuwen later bij Dokkum vermoord, Sint-Kwinten bij het huidige Saint Quentin in 287. Quintinus (Frans: Quentin), (Rome ? - Saint-Quentin, 287) was een rooms-katholieke heilige. Over hem als historische persoon is niets met zekerheid bekend. Maar volgens de legende was hij de zoon van een Romeinse senator, die zich bekeerde tot het christendom naar Gallië trok als missionaris en zich vestigde zich in Amiens. Zijn missionering was zo succesvol, dat hij gevangen werd genomen door praefectus Rictius Varus, gemarteld werd, en naar Augusta Veromanduorum (het latere Saint-Quentin) gebracht, waar hij werd onthoofd; zijn lichaam werd in de moerassen van de Somme geworpen.

Morgen de derde etappe, zien wij wel weer veel moois.

Naar deel 5 van onze Tour

Rieulay, Parc-Etang

Zondag 7 juli, deel 3
Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 2

Na ons ontbijt in Kortrijk op de hotelkamer maakten wij ons klaar voor de 2e etappe van onze ronde van Frankrijk. Eerst reden wij nog naar een supermarkt in Kortrijk, de Delhaize Kortrijk St Rochus.
Ik wilde een betaling in de parkeerautomaat doen, toen kwam een Kortrijker mij melden, wij zijn hier niet aan de kust, op zondag is parkeren hier gratis''. Vervolgens ben ik de supermarkt ingegaan om de boodschappen voor de komende 24 uur te doen. Heel veel is dat niet, als je in hotels overnacht.

Vervolgens reden wij een stukje door Wallonië via onder andere Doornik richting Frankrijk. Dit om niet door het stedelijk gebied van  Rijsel te hoeven rijden. Opvallend waren de vele casino's hier langs de weg.

Wij rijden Frankrijk binnen en een tweeëneenhalf uur van Kortrijk over b-wegen arriveren wij op onze pauzeplek  het regionale natuurpark Scarpe-Schelde rond het meer van Argales bij het dorp Rieulay. Dit park is aangelegd op een voormalige mijngebied. Het was een leuke wandeling langs in een aantal meters boven het meer over de inmiddels beboste bulten sintels. In het meertje volop watervogels en met behulp van de Obsidentify app hebben wij nog namen van mooie opvallende planten gezocht. Er groeit o.a. slangenkruid, muskuskaasjeskruid, duizendguldenkruid en meer algemeen de grote kaardenbol.


het meer van Argales 


Van wandelen krijg je trek en voor ons was het ruimschoots lunchtijd. Bij de ingang van het park waar onze wagen geparkeerd staat was een cafetaria La Gourmandise Salee, voor een laag prijsje hebben wij hier heerlijk gegeten bij de tafeltjes en stoeltjes in het gras, want onze hond mocht niet naar binnen of op de veranda. De kebab, patat en sinas / cola uit Pools blik was heerlijk.

Rond half 2 gingen wij nog een anderhalf uur een kilometertje of 70 rijden, om even na drieën in Saint Quentin te finishen.

Naar deel 4 van onze Tour

zaterdag 27 juli 2024

Kortrijk, hotelwissel

Zaterdag 6 juli, deel 2
Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 1)

Ons even verlicht bij Kruibeke Noord en op naar Kortrijk. Het is niet zo ver meer. 

Rond half twee nog even onze tank volgegooid bij tankstation HeiteS aan de Groeningekaai, al tankend even een praatje gemaakt met een Vlaming die vertelde in Rotterdam te werken, en op naar ons hotel. Wij hadden het Square hotel geboekt, maar dat was dicht en in verbouwing. Op het briefje aan de deur werden wij doorverwezen naar Hotel Messeyne nog geen 100 meter verderop.

Hier werden wij vriendelijk ontvangen en mochten inchecken. De auto in de garage onder het hotel gezet. Spullen inclusief hondenmat naar de kamer even zitten, maar dan al gauw de stad verkennen.

De middeleeuwse Broeltorens

Wij liepen in de mooie oude binnenstad op zoek naar een plekje om even te lunchen. Er waren zat restaurants, daar komen wij vanavond nog wel. Richting rivier de Leie waar wij de mooie oude Broeltorens zagen. Aan de overkant van de Leie vonden wij een mooi café 'Café in de Broeltorens' om even te zitten. Eerst op het terras en toen toch maar naar binnen. Zo warm was het niet. Mijn lief een rosé, ik een pint, een Bavik, wij bestelden er een heerlijk borrelplankje bij met kaas en droge worst, onze lunch.

Begin van de avond na even terug in de hotelkamer te zijn geweest, maar even uit eten. Niet te laat want om 9 uur is Nederland-Turkije, de laatste kwartfinale van het EK voetbal.

Wij vereerden Ribs & Beer met een bezoek, waar wij een lekkere mixed grill aten met een rosé. Nu was het wel aangenaam om op het terras te eten.

Voor 9 uur waren wij weer terug op onze hotelkamer, om voor de wedstrijd te gaan zitten. Nederland won met 2-1 in de gewone speeltijd en Nederland plaatst zich voor de halve finale tegen Engeland.

Wij hebben hier lekker geslapen, de volgende ochtend nog even met de hond gewandeld door stadspark 't Plein, door de Groeningerpoort en het Groeningepark om het Groeningemonument heen.

Het Groeningemonument is een verguld beeldhouwwerk dat werd opgericht naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag (1302) in het Groeningepark waar in de middeleeuwen het Groeningeveld lag. De Groeningepoort is een triomfboog die ook de overwinning tijdens de Guldensporenslag herdenkt.

Na ons ontbijt op de hotelkamer maken wij ons op voor de 2e etappe (reisdag) naar Saint-Quentin, uitchecken en op pad.

Naar deel 3 van onze Tour


Kruibeke, etappe 1

Zaterdag 6 juli, deel 1
Onze Tour de France 2024

Vandaag begint onze vakantie, met onze auto en hond achterin rijden wij de komende twee weken door voornamelijk Frankrijk en overnachten wij in hotels.

Rond half 10 is de achterbak ingeladen en vertrekken wij vanaf huis richting Kortrijk waar wij al een hotel hebben geboekt. Rond Breda zocht ik op Maps een plekje om onze hond even uit te laten. Het was ook wat gaan regenen. De bestemming was recreatieterrein De Mosten vlak over de Belgische grens. Bij Breda gaan wij even de snelweg af en rijden een stuk binnendoor. Vreemd genoeg komen wij even voor Hazeldonk weer op de snelweg, om er bij de grens weer af te gaan. Op het industrieterrein bij de grens reden wij door wegafzettingen rondjes en toen wij er door Maps te negeren eindelijk uit reden richting Meer, lieten wij het recreatieterrein maar zitten en gingen richting Antwerpen.

Voorbij Antwerpen was de eerste plaspauze voor ons op Kruibeke Noord. Een tankstation met restaurants en vuile wc's langs de snelweg. Wij hebben beteren gezien. Alle drie onze plas gedaan en weer verder...

Even een plas gedaan en verder


Op naar Kortrijk (deel 2)