zondag 28 juli 2024

Saint Quentin, finish 2e etappe

 Zondag 7 juli, deel 4

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 3

Vanuit Rieulay komen wij in de stad Saint-Quentin aan. De auto hadden wij nog even op de laatste plek langs de weggezet bij Ibis Budget Saint-Quentin Centre Gare en ik was uitgecheckt om in te checken. De baliemedewerkster excuseerde haar vriendelijk bij mij, haar dienst zat er op en zij moest nu even gaan stemmen, want op 7 juli 2024 was de laatste ronde van de landelijke Franse verkiezingen. De medewerker die het van ons overnam gaf ons het sleutelkaartje voor een kamer op de tweede etage en wees ons naar de mooie parkeerplaats onder het hotel door, achter het hotel.

Het kamertje is klein, maar wat wil je voor deze prijs, wel schoon en netjes. De auto had een mooie plek onder het hotel door op eigen parkeerplaats van het hotel. Aangezien, wij het broodje kebab met patat eerder vandaag als warme maaltijd beschouwden hoefden wij geen restaurant meer te zoeken en zouden wij 's avonds een broodje op de hotelkamer eten.

vijver in Parc d'Isle

Tijd om de omgeving een beetje te verkennen. Ook al is dit geen heel grote stad, het doet hier wel druk en rommelig aan. Eerst liepen wij over de brug over het Kanaal van Saint Quentin, voor ons het treinstation, links en rechts het kanaal en links voor ons het Parc d'Isle op een eiland in de Somme. Daar zie je nagenoeg niets van. Voor deze zijde van de vijver staat een heel groot monument om de gevallenen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te gedenken. Ik vind het ook heel belangrijk, dat dit gebeurt. Jammer dat ze er op deze plek zo'n groot en lelijk monument voor hebben neergezet. Dat kan toch ook met een monument, dat beter in deze omgeving past met (veel) minder steen en beton.

Saint-Quentin

Affijn, 's avonds nog gezellig een rosé'tje in het hotel gedronken en nog een laatste ronde in deze stad langs het kanaal met de hond gedaan. Johnny Cash zong in de zestiger jaren al:
San Quentin, I hate every inch of you.

Bonifatius werd een paar eeuwen later bij Dokkum vermoord, Sint-Kwinten bij het huidige Saint Quentin in 287. Quintinus (Frans: Quentin), (Rome ? - Saint-Quentin, 287) was een rooms-katholieke heilige. Over hem als historische persoon is niets met zekerheid bekend. Maar volgens de legende was hij de zoon van een Romeinse senator, die zich bekeerde tot het christendom naar Gallië trok als missionaris en zich vestigde zich in Amiens. Zijn missionering was zo succesvol, dat hij gevangen werd genomen door praefectus Rictius Varus, gemarteld werd, en naar Augusta Veromanduorum (het latere Saint-Quentin) gebracht, waar hij werd onthoofd; zijn lichaam werd in de moerassen van de Somme geworpen.

Morgen de derde etappe, zien wij wel weer veel moois.

Naar deel 5 van onze Tour

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver