maandag 20 februari 2023

West-Terschelling, Brandaris

 Ik ben terwijl ik dit schrijf twee keer op Terschelling geweest. De Brandaris heb ik dus gezien in 1989 en 1993. Ik ben er zelf meermaals langs gelopen. Maar dat was in de tijd, dat wij nog niet de hele dag foto's liepen te maken met onze mobiel.

Mooi op Terschelling, maar ook op Schiermonnikoog en Ameland heb je dat, dat je 's avonds buiten constant de grote lichtbundel van de vuurtoren overal op de eilanden over je heen ziet zwaaien.

De Brandaris is we de hoogste en oudste nog werkende vuurtoren in Nederland, en mag daarom niet op mijn lijstje ontbreken, dan maar een gejatte foto van een spel kaarten ;)


De Brandaris  op Terschelling, is oudste nog werkende vuurtoren van Nederland, vernoemd naar Sint Brandarius of Sint Brandaan. Op West-Terschelling stond in de middeleeuwen een Sint-Brandariuskerk, waarvan de toren als baken voor de scheepvaart diende. Deze kerk bestaat niet meer. De huidige Brandaris heeft de rol van baken van de voormalige Brandarius-kerktoren overgenomen en heeft de naam van de zeevarende heilige Brandaan behouden.

De middeleeuwse Brandariuskerk werd in 1323 gebouwd. De toren werd zo gebouwd dat deze kon dienen als baken voor de schepen die via de Zuiderzee op weg waren naar Amsterdam. Een goede markering van de nauwe doorvaart tussen Vlieland en Terschelling was nodig omdat de Waddeneilanden vanuit de Noordzee gezien veel op elkaar lijken. De Hanzestad Kampen betaalde mee aan deze eerste vuurtoren.

Terschelling verplaatste zich geleidelijk, waardoor de eerste Brandaris omstreeks 1570 in zee stortte. Pas in 1592 begon men aan de constructie van een 2e toren begon, deze stortte in voordat hij klaar was. Er waren slechte bouwmaterialen gebruikt.

De huidige toren was in 1594 klaar. In 1837 werd ie verbouwd om als eerste Nederlandse vuurtoren een draaiende fresnellens te kunnen dragen. De trapkoker en het lichthuis zijn toen aangebracht. Elektrificatie volgde in 1907. Hiervoor werd een jaar eerder aan de noordzijde van de toren een machinehuis gebouwd. Dit gebouw werd in 1982 afgebroken. De lamp met elektrische aandrijving werd in 1920 geïnstalleerd. In 1977 kreeg de vuurtoren een lift en een radarantenne. Het licht is nu volkomen automatisch. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver