woensdag 4 november 2020

Kluut

Op 8 oktober 2020 waren wij met een gehuurd campertje in het Duitse kust- en badplaatsje Dangast aangekomen. Het is dan hartstikke leuk om ook even langs het strand te lopen, zelfs, of misschien wel vooral met miezerig weer. Op het zompige wad van de Jadeboezem foerageerden een paar mooie kluten.

De kluut, toch een vogel die je niet elke dag ziet.

Kluten op het wad bij Dangast

De kluut (Recurvirostra avosetta) is een vogel uit de familie van kluten. De kluut heeft een wit verenkleed met een scherpe zwarte tekening op kruin en nek. Ze hebben een opvallende omhooggebogen, zwarte snavel en lange blauwgrijze poten. Rug en vleugels bevatten zwarte strepen. Jonge vogels hebben een bruinige tekening op bovenzijde. In vlucht steken poten voorbij de staart uit. De lichaamslengte bedraagt 42 tot 45 cm en het gewicht 225 tot 400 gram. 

De vogel foerageert lopend in modder en ondiep water met heen en weer zwaaiende bewegingen van de kop en  de kluut kan goed zwemmen. Ze Broeden in kolonies, op zanderige vlaktes, moerassige weilanden, opspuitterreinen, meestal nabij water (ook brak en zout). Kluten zijn erg territoriaal ingesteld en agressief tegen indringers. Het voedsel bestaat uit zoetwaterplankton, kreeftjes, slakken, enz. Het is een groepsvogel. Het nest bevindt zich op de grond in een kuiltje, versierd met schelpen en grasstengels. 

Het legsel bestaat uit 4 zandkleurige of grijsgroene eieren met donkere vlekken. In Nederland is de kluut tijdens het broedseizoen aanwezig voornamelijk langs de watergebieden zoals het Lauwersmeer. Deze steltloper overwintert langs de kust van de Middellandse Zee en de Atlantische kust van Frankrijk en Portugal.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver