vrijdag 1 februari 2019

Chinatown

Onze reis naar de Verenigde Staten van Amerika, 7 juli 1992

In de zomer van 1992 huisden wij een tijdje in de Verenigde Staten van Amerika om. Mijn vrouw en ik deden een dagje New York, zo reden wij onder andere door China Town, waar je ook werkelijk voornamelijk Aziaten ziet. We tourden verder. Kuieren door Central Park, hapje, drankje bij de Mac Donalds, reden door 42nd Street en veel meer. Later zijn wij in nog wel meer Chinatowns geweest, bijvoorbeeld in Amsterdam.
Chinatown in New York is een wijk op het eiland Manhattan. Het is een etnische enclave met 300.000 inwoners, voornamelijk van Chinese afkomst. Aan het einde van de 19e eeuw bestond de wijk uit nog maar een paar honderd Chinezen, daarna groeide dat aantal sterk.

Nadat Chinese emigranten aan de westkust van de V.S. werden geconfronteerd met toenemende discriminatie en wetten die de participatie in vele beroepen belemmerden, trokken enkele van hen naar de steden langs de Oostkust op zoek naar werk. Vroege handelsactiviteiten bestond in handwasserijen en eetgelegenheden. Chinatown vond zijn oorsprong op Mott Street, Park, Pell en Doyer street, ten oosten van het beruchte Five Points district. Rond 1870 bestond de Chinese bevolking uit 200 personen. In 1882, toen de Chinese Exclusion Act van kracht werd was de bevolking aangegroeid tot 2000 inwoners. Tegen 1900 waren er 7000 Chinezen, maar minder dan 200 Chinese vrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver