vrijdag 1 februari 2019

Albuquerque, Rio Grande Zoo

In de zomer van 1992 huisden wij een tijdje in de Verenigde Staten van Amerika om. Op een van de laatste dagen van deze vakantie, onze tweede dag in Albuquerque bezochten wij de dierentuin in Albuquerque New Mexico, die heette destijds de Rio Grande Zoo, later is dit dierenpark omgedoopt in ABQ BioPark Zoo.

Kikkers zo groot als een balsteen van ong. 30 cm. Het duurde even voor wij door hadden, dat die 'steen' de kikker was.

Entree was niet duur, maar het was zeker een mooie dierentuin. Er was van alles. Een van de inheemse diersoorten die wij er zagen was de bizon.

De bizon (Bison bison) of Amerikaanse bizon is een zoogdier uit de familie van de holhoornigen (Bovidae). De wisent (of Europese bizon), is een nauw verwante soort. De bizon is zwaargebouwd met een hoge schouderbult, grote zware kop, korte dikke nek en breed voorhoofd. Kop, nek, schouders en voorpoten zijn lang en ruig behaard. De rest van het lichaam is  korter en lichter behaard. Het kin bevat een verwilderde baard. Schouderhoogte is 1,90 meter en de lengte van de stier is bijna 3 meter. De staartlengte bedraagt 30 tot 60 cm. De bizon kan een snelheid tot 50 km/u halen.
Bizons worden ongeveer 25 jaar oud. Hun bruine tot zwarte vacht bestaat uit twee lagen: een warme binnenlaag en een dikke, beschermende buitenlaag. De dikke vacht is geen overbodige luxe, omdat ze ook voorkomen in bergachtige gebieden, met soms extreem lage temperaturen. De bizon is in de 19e eeuw bijna systematisch uitgeroeid. Rond 1884 was de bizon  bijna uitgeroeid. De indiaan verloor zijn indianenbuffel, onmisbaar om zijn huid en vlees.


Meer over en vanuit Albuquerque staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver