vrijdag 2 maart 2018

Natuurpark Lelystad, de wisent

Fascinerende runderen vind ik de wisent. Het zijn toch de grootste landdieren van Europa en onder andere in Natuurpark Lelystad kun je ze in het (semi)wild zien.

Al in de 90-ger jaren tijdens mijn training voor de elfstedenfietstocht op mijn fietstochten van Amersfoort naar Hindeloopen of Workum, maakte ik er een gewoonte van om onderweg bij de velden met wisenten in Natuurpark Lelystad even te schaften met het zicht op deze bizonsoort.

Later hebben wij dit Natuurpark met Europese diersoorten vaker bezocht met onze boot en toen heb ik deze foto's geschoten.



De wisent is het grootste nog levende landzoogdier op het Europese continent. De wisent wordt ook wel de Europese bizon genoemd en valt onder de familie van de holhoornigen. Tegenwoordig is de wisent weer aanwezig in de Nederlandse natuur.

Wissenten hebben een egaal kastanjebruine vacht die een perfecte camouflage vormt in een bosrijke omgeving. Kalveren hebben bij de geboorte een meer rossige-grijze vacht die pas na 6 รก 7 maanden kastanjebruin wordt. De zomervacht is kort en glad. In de winter worden de haren langer en ruiger met een dichte ondervacht ertussen. De dieren krijgen ‘s winters ook een ‘baard’ aan keel, hals en kin en op het achterhoofd groeit een brede haardos.
De dieren zijn goed herkenbaar aan de hoge rug, slanke bouw en korte, naar boven gekromde horens. Daarnaast hebben de dieren een ‘baard’ aan keel, hals en kin en op het achterhoofd groeit een brede haardos.

Stieren worden tot 1100 kg zwaar en tot 2 meter hoog, koeien wegen tot 600 kg en worden 1,75 m hoog. De grootte en het lichaamsgewicht zijn afhankelijk van leeftijd en geslacht; over het algemeen zijn volwassen mannetjes (stieren) het grootst en het zwaarst. Het vrouwtje (bizonkoe) is minder groot, minder zwaar en heeft kortere horens. In tegenstelling tot de Amerikaans bizon van de prairie is zijn neefje de Europese wisent meer een bosbewoner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver