vrijdag 2 maart 2018

Oostmahorn, zeilschip vlottrekken


03-augustus 2006

Onze dochter (12 jr) Eerst gingen wij varen... we legden aan in Oostmahorn ... liggen er nu nog... zijn naar zee geweest leuk!! 
Alleen af en toe zegt de fiets lebebebebeblebellebellebelle ha ha ha
kizzies miii

Vandaag een uurtje gevaren van het eilandje in het Lauwersmeer naar Oostmahorn. Om 12 uur waren wij er al. Het havengeld is hier pittig, maar we hebben gratis de hele was kunnen doen. Slechts 2 euro voor een droogmunt kostte het. 
Direct na aankomst even een kuiertje over de dijk gemaakt, langs het paviljoen en het oude haventje en naar een supermarkt op het aangrenzende vakantiepark Esonstad. Het was de hele dag miezerig weer met weinig wind. Echt zo'n dag om vroeg te gaan eten.
Dus voor vieren al aan de nasi, lekker. Mijn lief heeft vandaag het eten gemaakt en daarna ging zij met mijn zoon (11 jr) te fietsen. 
Anjum

Langs Anjum om de boodschappen voor morgen vast te halen en daarna langs de Waddenzee. Toen ze terug waren en na de koffie gingen mijn dochter en ik nog even fietsen. Eerst door het gehuchtje Abbewier naar Anjum het dorp door en naar de dijk. Een heel eind om. Op een gegeven moment langs een oude dijk vol gaten met daarachter meestal een boerderij. Uiteindelijk langs de Bantpolder waar wij onder andere kemphanen, kieviten, een haas en valkje en een buizerd zagen naar het Wad. Zwaar bewolkt, het zicht was dus niet perfect, maar wij zagen Ameland, Schiermonnikoog en de zandplaten er tussen. Het was eb. Al ketend fietsten wij weer terug naar de boot. Nu ik dit schrijf is het half 11 en de kinderen gaan net naar bed.

04 augustus 2006

Wij hadden die nacht geslapen op onze boot in de jachthaven van Oostmahorn, nadat wij van het Lauwersmeer waren gekomen. De dag ervoor alle 4 per koppel de omgeving op de fiets verkend en vandaag varen wij weer wat zuidwaarts.

De voorspelling voor die dag in begin augustus was niet best. Regen en veel wind. Wij werden 8 uur wakker en het was toen nog licht en vrij rustig.Wij besloten gelijk op te staan en de boel vaarklaar te maken, zodat wij voor de weersomslag van het Lauwersmeer af zouden zijn.

Even voor negenen voeren wij. Halverwege het Lauwersmeer lag een zeilschip uit IJmuiden vast. Zij vroegen ons via een lijn aan hun mast hun schip weer vlot te trekken. Hoe wij het ook probeerden, wij hadden niet genoeg kracht in onze motor om het voor elkaar te krijgen. Zij zouden nu toch maar om hulp vanuit de haven bellen. Die nacht hadden zij ook al op deze ondiepe plek geslapen.

In elk geval, wij waren weer gewaarschuwd voor de ondiepten in dit meer. De beste geul naar Dokkumer Nieuwe Zijlen lag aan bakboordzijde, dus die genomen. Rond 10 uur in een hoosbui (ja hoor) gingen wij in de sluis, rond half 11 waren wij geschut en om 11 uur weer een eindje verder lagen wij te pauzeren aan een steigertje in de route naar Westergeest. Later zouden wij nog verder varen naar een betere plek, waar wij ook op de kant kunnen, maar nu eerst koffie!

Vlak voor Westergeest hadden wij later, dan weer een plekje, waar wij wel de kant op konden. Een leuk plekje, waar de koeien tot bijna bij de boot stonden.  Vanaf daar ben ik met mijn dochter nog even naar Kollum heen en weer gefietst voor wat inkopen. De andere dag maar weer verder met wat beter weer richting Zwaagwesteinde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver