maandag 1 mei 2023

Maretak

 

maretakken in de bomen in Charny (Fr)


Waar ik woon, zit je denk ik net iets te noordelijk om 's winters veel maretakken te zien. Maar vanaf Zuid-Limburg vallen 's winter de bomen met maretakken op. In maart waren wij met een huurcamper naar Frankrijk en het blad kwam nog niet aan de bomen, dan zie je vele maretakken, zoals aan de Maas in Charny.

Maretak (Viscum album) of vogellijm is een bolvormige struik die vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar te zien is in populieren, zoete kers en soms ook nog wel eens op de takken van een andere boomsoort. Ze vallen dan op in de bomen doordat ze de hele winter door groen gekleurd blijven terwijl de bomen hun loof hebben afgestoten. Het zijn halfparasieten, die hun water en zouten aftappen van de vaten van de bomen waar ze in groeien. De struiken bloeien in het vroege voorjaar en uit de vruchtbeginsels ontstaan witte bessen. 

Maretak met deze bessen erin kennen we als Mistletoe, die tijdens de kerst vaak in huizen wordt opgehangen en natuurlijk van de strip Asterix en het Gouden Snoeimes, want de maretak is een ingrediënt van de toverdrank. 

Meer over en vanuit  Charny-sur-Meuse staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver