maandag 11 oktober 2021

Joona Linna

Na het derde deel van Millennium, lees ik weer vrolijk verder met een boek uit de Zweedse thrillerserie Joona Linna, van de Zweedse auteurs 'Lars Kepler'. Zoals zo vaak begin ik ook deze keer niet met deel 1 van de serie, maar met deel 6 Jager, eigenlijk Kaninjägaren 'de Konijnenjager'. Ik kom langs op gang maar de laatste 250 bladzijden van de meer dan 500 las ik in een vrijdagmiddag en zondagmiddag en avond uit.


Jager

Na twee jaar te hebben doorgebracht in een van de best beveiligde gevangenissen van Zweden, wordt Joona Linna benaderd voor een geheime opdracht. Saga Bauer heeft hem nodig voor een onderzoek waarin de politie volledig vastloopt. Een mysterieuze moordenaar lijkt willekeurig slachtoffers te maken; het enige wat hen verbindt is het kinderliedje dat ze horen voor de moordenaar toeslaat.
Ondertussen verheugt celebrity-chef Rex Müller zich erop dat zijn zoon voor het eerst bij hem zal komen logeren. Zijn plezier wordt echter overschaduwd doordat Rex plotseling zelf verdachte wordt in het moordonderzoek. Maar dan ontvangt hij een telefoontje waarbij het kinderliedje ook voor hem wordt afgespeeld.
'Het is vroeg in de ochtend en het gladde water in de scherenkust glanst als geborsteld staal. Alle luxueuze villa’s zijn diep in slaap, maar zwembaden en tuinverlichting schitteren achter hoge hekken en takken.
Een beschonken man loopt met een wijnfles in zijn hand over de weg langs het water. Hij blijft staan voor een wit huis waarvan de lange glazen pui uitkijkt op de baai. Uitermate zorgvuldig zet hij de fles midden op de weg, stapt over de greppel, klimt over het zwarte ijzeren hek en belandt in de tuin.'


Lars Kepler


Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse echtpaar Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril. Het stel debuteerde in 2009 met hun thriller 'Hypnose'. Bij aanvang was de persoon achter het pseudoniem Lars Kepler onbekend. Het was de bedoeling van Ahndoril en Coelho om dit voorlopig zo te houden.

De Zweedse krant Aftonbladet verzamelde genoeg bewijzen om hard te maken dat Ahndoril en Coelho achter dit pseudoniem zaten. Het pseudoniem Lars Kepler is een verwijzing. Lars komt van de Zweedse misdrijf schrijver Stieg Larsson, hij heeft het duo namelijk geïnspireerd om ook misdrijf boeken te gaan schrijven. Kepler komt van de wetenschapper Johannes Kepler hij heeft namelijk een van de grootste mysteries opgelost: het was zijn calculatie over de banen van de planeten die de weg heeft geopend voor Newtons scripties over zwaartekracht.

Joona Linna serie

Hypnotisören, 2009 (Hypnose, 2010)
Paganinikontraktet, 2010 (Contract, 2011)
Eldvittnet, 2011 (Getuige, 2012)
Sandmannen, 2012 (Slaap, 2013)
Stalker, (2014) (Stalker, 2014)
Kaninjägaren, (Jager, 2016) -> gelezen
Lazarus, (Lazarus, 2018) 
Spegelmannen, (Spiegelman, 2020)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver