zaterdag 31 juli 2021

Sprogø, vuurtoren

   Campervakantie naar Zweden op Tripadvisor

Deel 3 zondag 11 juli 2021

Wat vooraf ging (deel 2)

Wij reden over de Grote Beltbrug en ik wist al, dat wij hem zouden passeren de vuurtoren van Sprogø op het gelijknamige eilandje halverwege de 18 kilometer lange brug.



Sprogø is een klein Deens eiland halverwege de Grote Belt, de zeestraat die de belangrijkste eilanden Funen en Seeland van elkaar scheidt. Sinds 1998 is dit eiland onderdeel van het Grote Beltbrugtraject. Het is met Funen verbonden via een hang- en spoorbrug en met Seeland via een hangbrug en twee spoortunnels. Tijdens de bouw groeide het eiland door landwinning van 38 naar 154 hectares.

Voor het eerst wordt het eiland in de 12 eeuw genoemd als Sproøe, afgeleid van het (oud)-Deense woord Sproe dat verkennen betekent. Er zijn resten van gebouwen uit de 12e eeuw aanwezig, waaronder een fort dat gebouwd werd in opdracht van koning Waldemar I. Voorafgaand aan de aanleg van het Grote Beltbrugtraject vond er archeologisch onderzoek plaats. Daaruit bleek dat de eerste bewoners 8.000 jaar eerder op het eiland arriveerden.

Van 1801 tot 1865 was er een telegraafstation. Dit station maakte deel uit van de telegraaflijn die Nyborg verbond met Korsør. In 1868 werd er een vuurtoren gebouwd. Deze verving een ouder gebouw dat eerder op de resten van de 12e-eeuwse fort was gebouwd. Tussen 1923 en 1961 werd het eiland gebruikt voor de gedwongen opvang van vrouwen die seksueel losbandig leven voorstonden. De belangrijkste reden daarvoor was om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Deze handelingswijze werd destijds beschouwd als humaan, aangezien het alternatief was dat de vrouwen werden opgesloten in de gevangenis.

Nu is het eiland onbewoond. Het wordt gebruikt door het bedrijf Sund og Baelt, de eigenaar van de Grote Beltbrug. Het is tevens natuurreservaat. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver