dinsdag 22 juni 2021

Riet

 Het is zo gewoon in een waterrijk land als Nederland, overal waar zoet water is groeit riet langs de kant. Met onze boot voeren wij vaak door gebieden met veel riet, de moerassen van de Weerribben, de Wieden, de Rottige Meenthe, De Âlde Feanen. Daar groeit veel riet en deze prachtige Nederlandse natuurgebieden, zouden gewoon in de loop der tijd verlanden als dit riet niet werd geoogst en gebruikt voor dakbedekking en dergelijke. Onze mooiste natuurgebieden zijn dus gewoon cultuurland, zouden wij stoppen met onderhoud, dan zouden alle vier over honderd jaar bos zijn. 

Maar goed, riet je kan je er flink aan snijden, en het groeit op het moment niet in onze vijver. Vroeger in Harderwijk kwam het er op een gegeven moment wel in de vijver die wij toen hadden en binnen de kortste keren, staat de hele vijver vol, als je het niet fanatiek in de perken houdt.

Riet in het slootje vanmorgen 1e rondje met ons hondje

Riet (Phragmites australis, of Phragmites communis) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De plant is een prominent aan waterkanten aanwezige helofyt. Riet breidt zich op drie manieren uit: door zaad, door wortelstokken en door uitlopers, dat wil zeggen bovengrondse, horizontale stengels waarbij op de knopen een nieuwe plant ontstaat. De plant komt als exoot in Noord-Amerika voor. Daar wordt de plant als invasieve soort of onkruid gezien. Riet kan 1–3 m hoog worden. De stengel staat stijf rechtop en het 1–3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. Op de grens van de bladschede en de bladschijf zit een tongetje dat bestaat uit een krans van haren. De plant bloeit van juli tot oktober met een 15–40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan overhangen. De aartjes zijn tot 1,5 cm lang, bevatten 2 tot 6 harige bloempjes. De vrucht is een graanvrucht. De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete tot brakke bodem, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden of onkruid in bouwland. Na de drooglegging van de IJsselmeerpolders werd eerst riet ingezaaid, dat na enkele jaren de grond geschikt maakte voor de landbouw.

Rietteelt in de Wieden bij Belt-Schutsloot

bloeiend riet in augustus




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver