maandag 28 maart 2022

Westkapelle, Lage Licht, of Noorderhoofd

 Midweekje Zeeland deel 6, 22 maart 2022 <- deel 5

Voordat je Westkapelle in rijdt vanaf Domburg, of nadat je Westkapelle weer uitrijdt zoals op onderstaande foto richting Domburg, passeer je op de dijk de kleinere vuurtoren het Lage Licht.



De kleinere vuurtoren 'het Lage licht' of het 'Noorderhoofd'. 

Het Noorderhoofd, ook wel Westkapelle Laag, of in de volksmond `t Iezderen torentje genoemd, is de tweede vuurtoren in Westkapelle naast de hoge vuurtoren in het dorp.

Midden op de Westkapelse Zeedijk staat de gietijzeren lage vuurtoren 1875-1876, ontworpen door Quirinus Harder, die ook veel andere Nederlandse vuurtorens heeft ontworpen. De vuurtoren is gemaakt door ijzergieterij Nering Bögel in Deventer. Het hoge licht en het lage licht samen vormen een lichtlijn naar het Oostgat.

De toren was oorspronkelijk roodbruin, maar om de herkenbaarheid bij daglicht te vergroten is in 1959 een witte band toegevoegd. Het licht van de toren heeft 3 kleuren; rood, wit en groen. Dit is gescheiden door een soort doorzichtige plastic panelen. De witte lichtsector is 6000 candela, de rode en de groene beide 1800 candela.

De toren is opengesteld voor het publiek. De exploitatie is in handen van Museum het Polderhuis in Westkapelle.

Na Domburg en Westkapelle rijden wij door naar Zoutelande:

Naar deel 7 van midweekje Zeeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver