vrijdag 7 juli 2017

De vliegenstrip

Als het wat plakkerig weer is stikt het bij ons van de vliegen, trouwens wij spreken meestal van muggen, ook al zijn dat andere insecten. Dan hangen wij maar weer eens een of twee vliegenstrippen in huis op, tot wij die smerige plakkerige dingen weer zat zijn. Dan gooien wij ze al gauwer weg.

Ons plafond is niet heel hoog het gaat ook wel eens helemaal mis en raak je met je hoofd verkleefd aan dat vieze ding. Kan mij van tv van vroeger nog herinneren, dat Emil (Emil i Lönneberga die grappige kinder tv-serie naar de boeken van Astrid Lindgren) zijn vader er ook eens in verstrikt raakte, waar na Emil, omdat hij als schuldige werd beschouwd, weer eens in de schuur terecht kwam.

De meeste buit aan onze strip zijn huisvliegen. Soms raakt er ook wel eens een ander insect in verzeild.

Soms komen de vliegen ook aan hun einde tegen een vliegenmepper of krant, heeft weer andere nadelen, vieze vlekken op je muur, of meubels.

De huisvlieg of kamervlieg (Musca domestica) is een tweevleugelig insect dat behoort tot de familie echte vliegen (Muscidae). De huisvlieg is een van de bekendste soorten vliegen en door het kosmopolitische voorkomen wellicht ook een van de bekendste insecten.  De huisvlieg is van de meeste andere vliegen te onderscheiden door de relatief grote lichaamslengte en de drie donkere lengtestrepen op de bovenzijde van het borststuk. De huisvlieg komt over vrijwel de gehele wereld voor, maar is in drogere of koudere gebieden wel afhankelijk van de mens om zich te kunnen handhaven. De vlieg is dan ook net als muizen en ratten een typische cultuurvolger. Men ziet de huisvlieg vaak in de buurt van afval of vee. Vaak treft men daar ook hun larven, de maden, in groten getale aan.
De huisvlieg is een alleseter. Ook beschimmeld en hevig rottende, in staat van ontbinding verkerende organische substanties zoals dode dieren zijn geschikt als voedsel. Vrijwel alle voedingsstoffen die door de mens worden genuttigd zijn geschikt als voedsel. Deze grote tolerantie in voedselaanbod heeft ervoor gezorgd dat de vlieg zich met de mens heeft verspreid en in alle delen van de wereld voorkomt. Oorspronkelijk, toen de mens nog niet was ontwikkeld, leefde de huisvlieg op de mest van grote zoogdieren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver