zondag 14 januari 2024

Katwijk, oorlogsslachtoffer

Dag 1 van dit uitje

Wij hadden heerlijk geslapen in ons huisje bij Noordwijkerhout en vandaag is het droog. Gisteren hadden wij al op twee plekken bij strand en zee in Noordwijk gekeken. Vandaag is buurdorp Katwijk aan Zee aan de beurt.

Rond kwart voor elf parkeerden wij onze auto. Wat ons opvalt wanneer wij langs het strand wandelen en gisteren viel ons dat ook al op. Er is aan dit deel van de Nederlandse kust (Zuid-Holland) bijna geen plek waar niemand of een enkeling aan het strand is. Overal is het behoorlijk druk. Hier in Katwijk aan het strand staat bovendien elke 50 meter iemand te vissen. Zijn al die mensen die op zaterdag bij ons viswedstrijden langs het kanaal organiseren vandaag allemaal hier??? Ook onze hond is niet gek op al die drukte.


Na de wandeling over het strand liepen wij weer terug over de boulevard. Wij zien de 17e eeuwse vuurbaak van dichtbij en na het witte kerkje zoeken wij het centrum op.


Het centrum is na oorlogs en niet bepaald mooi.

Katwijk, de week na ons uitje in Katwijk sprak ik nog een collega, die in Katwijk geboren en opgegroeid is. Katwijk had een burgemeester die in WOII niets van de bezetters moest hebben, Noordwijk was een ander verhaal. In Katwijk is alles binnen een paar honderd meter van de kust toen gesloopt, er resteert nog de 17e eeuwse vuurbaak en het (deels) herbouwde witte kerkje. Ook in Noordwijk is veel lelijks van na de oorlog, maar daar is het centrum wel behouden gebleven.

Mijn lief bezoekt nog even het Kruidvat, ik doe nog een plas op het toilet in de HEMA, vriendelijk zijn de mensen hier wel. Koffie hebben wij nog niet echt zin in. Tegen twaalven rijden wij richting Noordwijkerhout voor nog wat boodschappen. Het parkeren was deze zaterdag in januari in de parkeergarage aan de boulevard gratis.

Naar het volgende deel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver